Olof Palme talar på ett fredsmöte på Fårö 1983. Foto: Hans Hemlin.

Fackeltåg för fred och alliansfrihet i Stockholm på Palmes dödsdag

Informationstexten nedan är tidigare publicerad på journalisten och författaren Gunnar Walls blogg. Gunnar Wall har sedan 1987 bevakat utredningen om mordet på Olof Palme, och också skrivit fyra böcker om mordutredningen. Han har två gånger belönats med Grävande journalisters pris Guldspaden. Länk till Gunnar Walls blogg har sedan tio år tillbaka funnits i den högra spalten på eFOLKET:s frontsida.

*******

Gunnar Wall:

PÅ FREDAG är det 39 år sedan Olof Palme blev skjuten i centrala Stockholm.

Det var ett chockartat och tragiskt slut på en politisk insats som gjort honom hyllad av människor över hela världen. Det fanns några särskilda teman som han kom att förknippas särskilt starkt med; fred, nedrustning, alliansfrihet och försvar för små nationer mot stormakters hänsynslösa agerande.

För att minnas Palme och hans insats ordnar Nätverket för alliansfrihet och fred (tidigare Nätverket Nej till Nato) ett fackeltåg genom Stockholm fram till mordplatsen i hörnet Sveavägen/Tunnelgatan. Samling Odenplan klockan 18.

Jag har blivit inbjuden att vara en av talarna.

Så här står det i flygbladet för arrangemanget:

På årsdagen av mordet på Olof Palme, fredagen den 28 februari,
hedrar vi statsminister Olof Palmes arbete för gemensam säkerhet, alliansfrihet och fred.

Gemensam säkerhet är namnet på en rapport från den så kallade Palmekommissionen, en oberoende internationell kommission för nedrustnings- och säkerhetsfrågor ledd av Sveriges statsminister Olof Palme. Kommissionen utvecklade idén att internationell säkerhet måste vila på samarbete för gemensam överlevnad i stället för på hot om ömsesidig förintelse, att nationer och folk kan känna sig trygga bara när deras motsvarigheter i andra länder känner sig trygga.

Det var 1982, vid en tidpunkt då det kalla kriget nådde en kulmen och risken för ett globalt kärnvapenkrig var akut. Kommissionen såg säkerhet som ett gemensamt problem och förordade gemensamma lösningar för nedrustning och minskad spänning.

Dessa tankegångar bekämpades aktivt av starka grupper som istället ville trappa upp den globala konfrontationen. En intensiv kampanj mot Olof Palme personligen och mot den svenska neutralitetspolitiken kulminerade fredagen den 28 februari 1986 i att statsministern sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i centrala Stockholm.

Oavsett om mordet var politiskt motiverat eller ej, fick det så småningom till följd att den svenska fredspolitiken och alliansfriheten successivt avvecklades för att till sist helt begravas.

I ett läge då fredspolitiken blivit som mest angelägen har Sverige övergivit den traditionella alliansfrihet som hållit krig borta från vårt territorium i över 200 år.

Regering och riksdag har avvecklat territorialförsvaret för att istället dra in Sverige i krigsalliansen Natos angreppskrig och krigsplaner runt om i världen.

Genom det bilaterala så kallade försvarssamarbetsavtalet (DCA) med USA har riksdag och regering sålt ut landets suveränitet och tillåter supermakten USA att villkorslöst etablera och upprätthålla 17 militärbaser i vårt land.

Militärledningen och regeringen har till och med öppnat för möjligheten att kärnvapen placeras på svenskt territorium.”

Arrangörerna manar dem som vill delta att gärna ta med facklor och gravljus!

Gunnar Wall

You May Also Like