Bild från kunskapskanalen, Stridsvagnar på Atens gator vid militärkuppen 1967

Europas glömda diktaturer: då var junta inget hinder för Nato-medlemsskap

Jag tittade på Kunskapskanalens ”Europas glömda diktaturer”. Det här avsnittet handlade om Grekland, som var militärdiktatur 1967–1974.

Det andra avsnittet som man också kan gå in och titta på handlar om Portugal, som var diktatur 1926-1974.

Så här presenterar Kunskapskanalen de båda diktaturerna:

“Grekiska militärjuntan. I april 1967 genomförde femton överstar en kupp och upprättade diktatur i Grekland. Landet var redan splittrat med stora sociala klyftor efter det grekiska inbördeskriget.

På natten den 21 april 1967 startade den grekiska statskuppen under ledning av överste Georgios Papadopoulos, brigadgeneral Stylianos Pattakos och överste Nikolaos Makarezos. Övertagandet gick mycket snabbt och kung Konstantin II flydde så småningom med sin familj till Rom. En rädsla för att kommunismen skulle överta landet sågs som den främsta orsaken till kuppen. Militärjuntans hårda styre avslutades 1974.”

När det gäller diktaturen i Portugal berättar Kunskapskanalen:

“Salazars era i Portugal. En ny konstitution infördes i Portugal 1933: ’Estado Nova’ – Den nya staten. I och med den blev António de Oliviera Salazar landets diktator. Regimen gick bland annat ut på att bevara sina kolonier som Portugisiska Västafrika, Portugisiska Guinea och Portugisiska Östafrika”.

I avsnittet om den grekiska militärjuntan tar man också upp “Cypernkonflikten” som innebar att vid slutet av den grekiska militärjuntan uppstod strider mellan Grekland och Turkiet, då Turkiet bland annat erövrade norra Cypern och utropade ’Turkiska Republiken Nordcypern’ som självständig stat.

Om Cypern berättas det:

“År 1878 tilldelades (tilldelades av vem? Min kommentar) ön Storbritannien och från 1925 var ön en brittisk kronkoloni. Efter andra världskriget förde grek-cyprioterna krav om en union med Grekland och påbörjade ett gerillakrig mot britterna. År 1960 blev Cypern en självständig republik”.

Det här får mig att åter ställa frågor jag aldrig fått något vettigt svar på: Hur kan diktaturer vara medlemmar i Nato? Nato säger sig ju försvara demokrati och frihet.

När Nato bildades 1949 var diktaturen Portugal ett av de 12 länder som ingick i Nato. Hur kunde detta ske – att en diktatur redan från början var kvalificerad som Nato-medlem? Nato har ju en ’demokratiparagraf’:

“För att en stat ska kunna bli medlem i Nato krävs att det är en europeisk demokrati och rättsstat där militären står under demokratisk kontroll…” (se lästips eFOLKET)

Och Grekland, som blev Nato-medlem 1952, var militärdiktatur 1967-1974 utan att detta vållande några ‘problem’ för Nato. Det nämns lite i förbigående i programmet att Nato mest “tittade på” när Nato-landet Grekland genom en militärkupp blev en diktatur.

Turkiet blev också medlem i Nato samma år som Grekland, 1952. Så stridigheterna under Cypernkrisen var dessutom mellan två Nato-medlemmar. Och Nato-medlemmen Turkiet kunde ockupera norra Cypern och utropa ’Turkiska Republiken Nordcypern’ som självständig stat. Och Nato bara ”tittar på”.

Och Turkiet, som det ser ut under ledning av despoten Erdogan, får inte bli medlem i EU på grund av brister vad gäller demokrati, rättsstatens principer och yttrandefrihet. Men att få vara med i Nato – det tycks gå alldeles utmärkt.

Till råga på allt så har nu den svenska regeringen skrivit avtal med Turkiet där man lovar att lobba, att tala sig varm för, turkiskt EU-medlemskap.

Med de här liken i Nato-garderoben frågar man sig vad framtiden kan ha i sitt sköte. För det står ju ganska klart att åtminstone USA har baktankar och ambitioner när det gäller när och var i världen Nato-länderna förväntas ställa upp.

Rolf Waltersson

Lästips:

Europas glömda diktaturer – Kunskapskanalen

Europas glömda diktaturer – Grekland på urplay.se – (kan ses t o m 31 december 2024)

Europas glömda diktaturer – Portugal – (kan ses t o m 31 december 2024)

Hur står det till med Nato och förhållandet till demokratin – eFOLKET, 8 juni 2022

You May Also Like