Den rena svälten och desperationen i norra Gaza-området liksom den mycket svåra situationen för flyktingarna i områdets södra del – där en och en halv miljon människor på flykt är sammanträngda kring den lilla staden Rafah nära den egyptiska gränsen – har fått EU-kommissionen att ändra sitt hårt kritiserade beslut att strypa tillförseln av medel till FN:s hjälporganisation UNRWA.
Nästa vecka kommer EU-kommissionen att betala ut dryg 500 miljoner kronor, och ytterligare 320 miljoner kan komma att betalas inom kort.
Bakgrunden är förstås att UNRWA:s insats är helt oumbärlig. Samtidigt som situationen i norra Gaza nu hotar att utvecklas till en avgrund av svält och död. Också den israeliska arméns massaker på hungrande kring lastbilarna med livsmedel har sänt chockvågor genom världen.
Dessutom ifrågasätts alltmer de obevisade israeliska påståendena om att 12 UNWRA-anställda på något sätt skulle haft med Hamas-attacken den 7 oktober att göra. Ovanpå ifrågasättandet av detta har naturligtvis hård principiell kritik även riktats mot att – även om det varit så att tolv av 13 000 UNRWA-anställda haft kopplingar till Hamas – på denna grund lamslå hela UNRWA. Beslutet har framstått som både absurt och katastrofalt.
Till skillnad från EU-kommissionen har dock den svenska regeringen valt att framhärda vad gäller indragningen av medel till UNRWA. För indragningen har regeringen hårt kritiserats av oppositionen, så även av Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson. Och dag riktar sig på Aftonbladet Debatt de tidigare utrikesministrarna Margot Wallström och Jan Eliasson tillsammans med generalsekreteraren för Olof Palmes internationella center Anna Sundström till regeringen, och kräver att Sverige måste öppna stödet till UNRWA igen.
De tre sistnämnda ifrågasätter också de israeliska påståendena om de tolv UNRWA-anställdas koppling till Hamas, och skriver:
Det är också viktigt att känna till att Unrwa årligen lämnar listor med alla sina anställda till både Israel och den palestinska myndigheten.
De som nu utpekas har stått med i dessa. Ändå har Israel aldrig varnat för några av personerna på dessa listor förrän nu.
När det kommer till Israels bevis för sina anklagelser har ett fåtal amerikanska medier, men inte Unrwa och FN, fått ta del av vissa uppgifter.
Nyhetsbolaget Sky News menar att de israeliska uppgifterna är otillräckliga för att stödja de israeliska anklagelserna. Enligt amerikanska medier tvivlar nu också amerikanska underrättelsetjänster på de israeliska uppgifterna. De konstaterar att Israel inte är objektivt i sin presentation av sin underrättelseanalys.
Frysningsbesluten ska alltså ha fattats utan någon bevisning som underlag. Att Sverige bidrar till att försvåra situationen för civilbefolkningen på Gazaremsan samtidigt som Israel utreds för folkmord i ICJ är synnerligen anmärkningsvärt. Sverige riskerar i samband med detta att bli medskyldigt till de folkrättsbrott som Israel begår.”