Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna har under flera år arbetat aktivt med att bevaka skolplikten – ett uppdrag som inte bara säkerställer att barn går i skolan, utan också motverkar felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Runt 20 miljoner kronor per år förhindras att betalas ut felaktigt från välfärdssystemen tack vare Eskilstuna Kommuns så kallade skolpliktsbevakning.
Inom ramen för skolpliktsbevakningen omfattas Kommunen av lagen om underrättelseskyldighet vid misstänkta felaktiga utbetalningar. Det innebär att medarbetare har en skyldighet att meddela Försäkringskassan om det finns misstankar om att en familj får ersättning på felaktiga grunder. Ett vanligt exempel är när barn befinner sig utomlands under skoltid.
Stora summor
Sedan 2023 har detta förebyggande arbete lett till att Försäkringskassan har stoppat och återkrävt följande belopp i Eskilstuna:
- 2023: 18.363.561 kronor
- 2024: 20.674.838 kronor
- 2025 (fram till maj månad): 5.520.434 kronor
”Ett prioriterat politiskt mål”
– Skolpliktsbevakning handlar inte bara om att vi ska hålla reda på var elever befinner sig och att de går i skolan, det handlar också om att vi ska se till att inte våra skattepengar går till annat än just skolan, undervisningen och eleverna. Jag är glad att våra insatser nu ger resultat, säger Lina Axelsson Kihlblom, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

– Det här har varit ett prioriterat politiskt mål under den här mandatperioden och jag är glad att se att arbetet ger effekt, säger Mikael Edlund (S), ordförande i Grundskolenämnden i Eskilstuna.

Läs också:
Sörmland toppar statistiken vad gäller elever som blivit av med sitt studiebidrag