– Att avveckla Årbyskolans högstadium är en omfattande process. Att fasa ut högstadiet under flera år, eller flytta hela klasser, har vi efter mycket övervägande och erfarenhetsutbyte med andra konstaterat inte skulle fungera, säger Susanne Englund, skolchef på Eskilstuna Kommun…

Eskilstuna: Så ska nedläggningen av Årbyskolans högstadium gå till

I juni fattade Grundskolenämnden i Eskilstuna beslut om att avveckla Årbyskolans högstadium. Barn- och utbildningsförvaltningen lägger nu fram en första konkret del av genomförandeplanen. Det uppger Eskilstuna Kommun idag i ett pressmeddelande.

Förvaltningen föreslår, efter samtal med elever och fackliga organisationer, att eleverna ska göra ett extra skolval nu under hösten, ett skolval som garanterar dem en plats till årskurs 8 och 9 höstterminen 2025. Under våren kommer det även att finnas möjlighet att söka en annan skola om någon ändrar sig. Vidare föreslår förvaltningen nämnden att besluta om att Djurgårdsskolans anpassade grundskola ska övergå till att vara en årskurs 7 till 9 skola, och Årbyskolans anpassade grundskola ska övergå till att vara en 1 till 6 skola, står det att läsa i pressmeddelandet.

– Med den här förändringen hoppas vi på att den anpassade verksamheten får bättre förutsättningar för integration och kvalitet i undervisningen, säger Lina Kihlblom Axelsson, förvaltningschef på Eskilstuna Kommun.

Lina Kihlblom Axelsson

Skolval

Mottagande skolor i skolvalet är Djurgårdsskolan, Fristadsskolan och Munktellskolan. Skolorna förbereder för öppna hus och besök. När skolvalet är genomfört kan nästa steg tas, allt enligt plan.

– Att avveckla Årbyskolans högstadium är en omfattande process. Att fasa ut högstadiet under flera år, eller flytta hela klasser, har vi efter mycket övervägande och erfarenhetsutbyte med andra konstaterat inte skulle fungera, säger Susanne Englund, skolchef på Eskilstuna Kommun.

Susanne Englund

”Fortsatt satsning på Årbyskolan F till 6”

Vidare kan man i pressmeddelandet läsa:

Det finns flera fina skolor, vissa på gångavstånd, som har kapacitet att ta emot fler elever, och när högstadiet flyttar från Årby kommer det att finns mer utrymme för anpassad verksamhet och för låg och mellanstadium med tillhörande fritidshem. Den efterlängtade upprustningen av skolgården förväntas vara klar till hösten 2025. Årbyskolan har alla förutsättningar att fortsätta vara en fantastisk F till 6 grundskola och anpassad grundskola för närområdets alla barn, och snart med mer utrymme i bra lokaler.

Utmaningar i samhället påverkar skolor

Under kommande år behöver Eskilstuna Kommun fortsätta att förbättra och anpassa skolor efter de omständigheter som råder i samhället. Det handlar till exempel om att Kommunen kommer att ha cirka 200 färre barn i skolan varje år, att budgeten ibland är mindre på grund av räntor och minskade skatteintäkter och att dyra paviljonger måste tas bort för att nyttja skollokaler på bästa sätt.”

– Att stå kvar passiv i en föränderlig värld är inte ett bra alternativ för någon. Vi måste tyvärr vänja oss vid tuffa beslut och anpassa oss efter nya omständigheter, även om de innebär att det blir förändringar som påverkar oss och att vi därmed kan behöva befinna oss i ovisshet under en tid. En förflyttning av något ger utrymme för ny verksamhet, och framför allt nya visioner, säger Mikael Edlund, ordförande i Grundskolenämnden.

Mikael Edlund

Läs också:

Eskilstuna: Protesterna hjälpte inte – Årbyskolans högstadium läggs ner

You May Also Like