Mobiltelefoner, bärbara eller stationära datorer, skärmar eller läsplattor – gamla IT-produkter kan få nytt liv – en insats för miljön…

Eskilstuna Kommun och Atea samlar in dina gamla IT-produkter under Kunskapsfesten

Det absolut bästa man kan göra med sin IT-utrustning ur ett miljöperspektiv är att ge den så många liv som möjligt. Detta har sällan varit enklare än på lördag den 28 september.

Under Kunskapsfesten, lördag den 28 september klockan 10 till 15.45, kan man som privatperson besöka Atea på Mälardalens Universitet och lämna in IT-produkter för återbruk eller återvinning. Det kan vara smartphones, bärbara eller stationära datorer, skärmar eller läsplattor med mera, och de kan vara hur gamla som helst.

Enheterna som man lämnar in raderas på all information och avidentifieras. De som inte går att återanvända återvinns, och metaller och mineraler återgår till tillverkningsprocessen där den största klimatpåverkan från en IT-produkt uppstår. Det enda man behöver tänka på är att vara utloggad från personliga manageringsverktyg som exempelvis ”hitta min iPhone” eller motsvarande tjänster.

Värdet som de återbrukade IT-produkterna genererar när de säljs igen använder Eskilstuna Kommun och Atea till att stötta Cirkulärans verksamhet som är till för att utbilda barn och unga i återbruk.

En enkel miljöinsats

Den absolut största klimatpåverkan från en IT-produkt uppstår under tillverkningsprocessen som kräver väsentliga resurser som vatten, energi och mineraler. För att dämpa effekterna av negativ klimatpåverkan bör målet alltid vara att återanvända IT-utrustning, och om det inte går, återvinna. Varje IT-produkt som kan återanvändas och ersätta en nyproducerad blir en vinst för klimatet.

Eskilstuna Kommun och Atea vill göra det enkelt och säkert för Eskilstunaborna att göra skillnad för klimatet. Man vill öka medvetenheten om vikten av att inte låta IT-produkter glömmas bort, utan att se miljövärdet som finns i att de får chansen till en livscykel till. Genom att låta Atea hantera produkten möjliggörs ett återbruk som flyttar fram återvinningsprocessen.

Vi måste alla sluta slösa

Varje år pensioneras 5 miljarder mobiltelefoner världen över, men bara 1 miljard återvinns. I Sverige slänger våra företag och hushåll runt 550.000 datorer och skärmar varje år. Offentlig sektor, som en kommun eller region, är aningen bättre på att ta hand om uttjänad IT-utrustning, men det är fortfarande ett enormt slöseri med skattemedel och negativt för miljön.

Elektronikskrot är den störst växande avfallstypen i världen. 2023 uppgick den totala mängden elektronikavfall till 62 miljoner ton. Förra året producerade Sverige drygt 71 ton avfall från diverse elektronik, varav drygt ett halvt ton kom från Eskilstuna Kommun.

Kommunen hälsar Eskilstunaborna välkomna till Ateas monter på Mälardalens Universitet mellan klockan 10 och 15.45 lördagen den 28 september. Förutom att lämna sin gamla elektronik kan man också passa på att lära sig mer om återbruk, återvinning och cirkulär ekonomi.

Läs också:

Nya EU-direktiv – en laddare till alla smartphones

You May Also Like