Den här synen möts man av när man kommer till den stora parkeringen i stadsdelen Årby i Eskilstuna – ingen vacker syn… (Foto: Rolf Waltersson)

Eskilstuna har stor chans att vinna tävlingen “Sveriges fulaste parkeringsplats 2023”

Naturskyddsföreningen har utlyst en tävling om vilken som är Sveriges fulaste parkeringsplats.

P-platser i tio städer har nominerats. De är:

  1. Stortorget i Falköping
  2. Årby i Eskilstuna
  3. Davidshallstorget i Malmö
  4. Handelshamnens parkering i Karlskrona
  5. Skeppsbron i Umeå
  6. Årstaskolan i Stockholm
  7. Fyristorg i Uppsala
  8. Birsta City i Sundsvall
  9. Peppargatan i Örebro
  10. Skeppsbron i Göteborg

På Naturskyddsföreningens sida kan man se bilder på de nominerade parkeringsplatserna. Och man kan gå in och rösta på den man tycker är fulast.

Efter att ha kollat igenom alla tio deltagarna av den här prestigefyllda tävlingen är enligt min mening den stora parkeringsplatsen vid stadsdelen Årby i Eskilstuna en klar vinnarfavorit.

Sedan kan man fundera över om man är vinnare eller förlorare om man kammar hem priset.

Från kommunens sida slår man ifrån sig ansvaret. För ett par år sedan sålde kommunen denna stora parkeringsyta till fem olika fastighetsbolag. Tanken var att det skulle byggas bostäder, och ett parkeringshus. Men dessa byggplaner ligger nu “på is” på grund av krisen i byggbranschen. Det kan dröja minst fem år eller ännu längre innan några nybyggnationer kommer igång.

Visserligen är det de nya ägarna som nu har huvudansvaret. Men sanningen är den att den här stora parkeringen har fått stå och förfalla under de många år då kommunen var ägare.

Årby är en stadsdel som byggdes under miljonprogrammet på 1960-talet och brukar kallas ett “utsatt område” med allt vad det innebär.

Jag använder hellre uttrycket “eftersatt område”. Parkeringens förfall under årtionden är väl ett tecken på denna “eftersatthet”.

Vinnaren får ett “hedrande” diplom av Naturskyddsföreningen.

Kan nämnas att det är i Årby, i tunneln under Mälarvägen mellan Årby centrum – Årbyskolan, som konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro har gjort det fantastiska konstverket som jag presenterat i flera inlägg här i eFOLKET. (se lästipsen)

Skulle man utlysa en tävling “Sveriges vackraste och häftigaste gång- och cykeltunnel” gissar jag att Eskilstuna och Årbytunneln skulle vara en vinnarkandidat.

PS. I den kalla snålblåsten la jag inte hela min själ i fotograferandet. Med lite trixande med olika objektiv och fotograferingsvinklar hade det sett ännu värre ut. Kan lägga till att de många potthålen i asfalten är rejält djupa.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like