Statens halva bulle.

En halv bulle till staten

Ett avsnitt av moderaternas valfilm utspelar sig i en trädgård där man har fest. En pojke försöker ta en bulle. Då rusar moderaternas partiledare Ulf Kristersson fram till pojken och tar ifrån honom bullen. Sedan delar han bullen på mitten och förklarar för pojken: “Du får bara halva bullen, för den andra halvan ska staten ha”.

Enligt vad jag förstår är det här ett pedagogiskt sätt att visa för pojken, och oss andra, hur den onda staten, den stora stygga vargen, bara “tar” våra surt förvärvade bullar. Vad staten skall ha denna halva bulle till berättar han inte för pojken, så denna lektion i samhällskunskap blir något rumphuggen och ofullbordad.

Vid partiledarutfrågningen i SVT1 med Ulf Kristersson 30 augusti kom frågan om marginalskatter upp. Moderaterna vill ju införa ytterligare ett jobbskatteavdrag som nu ska gå till de som tjänar mest. “Det är deras tur nu”, sade Kristersson när han försökte få det till att tidigare jobbskatteavdrag riktat sig enbart till de med låga inkomster. Kristersson förklarade upprört att det är helt galet att staten “tar” 60 kronor av en hundralapp i löneökning för den som tjänar 50 000 per månad. Rena konfiskationen. “Man borde åtminstone få behålla hälften av en löneökning”, tyckte Kristersson.

Så långt är allt gott och väl. Detta är moderaternas politik. Mest till de som redan har mycket. Inget att förvåna sig över.

Vad som förvånar mig är att ingen av de två utfrågarna, Camilla Kvartoft och Anders Holmberg, ställde någon motfråga till Kristersson. Man kunde ha förklarat vad dessa pengar staten “tar” används till. Eller man kunde ha bett Kristersson förklara vad han tror att staten gör med pengarna man “tar”.

Vi vet alla, förmodligen även Ulf Kristersson, att skattepengar används till vår gemensamma välfärd. Det är skola, vård och omsorg, vägar och kollektivtrafik, musik- och kulturskolor och mycket annat som de flesta av oss tycker är viktigt – till och med livsviktigt.

Skattepengar används även till mera kanoner, kulor och krut och en massa annat pangpang till den militära kapprustningen. Detta är väl i alla fall något Ulf Kristersson borde vara glad och tacksam över. Han vill ju fördubbla anslaget till det militära, från 45 miljarder till 90 miljarder per år för att kvalificera Sverige till NATO-medlemskap. Hur ska det gå till om man inte “tar” skattepengar till det? Reklamfinansierade stridsflygplan?

Men icke. Som den ytliga och fördummande debatt vi ser i alltför mycket av, kan man häva ur sig att staten bara “tar” våra pengar. Klyschor och förenklade slagord haglar över oss som den värsta sortens förljugna reklambudskap.

Eller som en hästmarknad där man dopar en halvdöd gammal häst med lagom dos arsenik för att den ska se vital och arbetsduglig ut vid själva hästmarknaden.

“Things go better with Coke”

Rolf Waltersson

You May Also Like