Per Leanders artikel har tidigare varit publicerad också i tidningen Internationalen.
- Ny rapport visar hur vi uppmuntras att flyga
- Tågkonkurrensen ger dyrare biljettpriser
- “Inför en klimatbiljett i kollektivtrafiken”
Tåg eller flyg? Det är ett val som många ställs inför under sommarsemestern. Nu visar en ny rapport från Greenpeace att det i genomsnitt är dubbelt så dyrt att ta tåget jämfört med att flyga i Europa.
112 rutter i 27 olika länder har analyserats över olika tidsperioder för att ge en så rättvis bild som möjligt. I över 70 procent av fallen är flyget det billigaste alternativet, och i genomsnitt är det dubbelt så dyrt att åka tåg. I vissa fall, som mellan Barcelona och London, är det upp till 30 gånger dyrare att ta tåget.
Människor uppmanas således av systemet att ta det billigare, men klimatskadliga, flyget istället för det klimatsmarta tåget när de reser inom Europa, menar Greenpeace och kräver nu att skattefinansierade subventioner till flygbolag och flygplatser fasas ut och att prisvänliga klimatbiljetter introduceras i kollektivtrafiken.
– Den här rapporten visar hur europeiska medborgare uppmanas att flyga. Vi är i den här situationen för att flygbolag gynnas av skandalösa skatteförmåner, i synnerhet lågprisflygbolag har utnyttjat varje kryphål. Flyg för 10 euro är bara möjligt för att andra betalar den verkliga kostnaden, exempelvis utnyttjad flygpersonal och skattebetalarna. För planetens och mänsklighetens skull måste politiker agera för att vända trenden, säger Herwig Schuster, transportexpert på Greenpeace kontor i Central- och Östeuropa, i ett pressmeddelande.
I Sverige är prisskillnaden inte fullt lika extrem jämfört med andra länder, men här är tåget fortfarande 32 procent dyrare än flyget i genomsnitt, bland de åtta rutter som har analyserats inom, från och till Sverige, enligt rapporten. De längre resorna med tåg till München och Amsterdam är ofta dyra, medan Stockholm–Narvik är den enda av de åtta rutterna där tåget alltid är billigare än flyget.
Stockholm–Göteborg är dock en rutt som sticker ut. Där erbjuds de näst billigaste flygbiljetterna av alla de 112 rutter som har analyserats, från 149 kronor I genomsnitt är det 15 procent billigare att flyga än att ta tåget mellan Sveriges två största städer. Skillnaderna mellan tåg- och flygpriset bidrog sannolikt till att 455 000 passagerare valde att flyga mellan Stockholm och Göteborg under 2022, trots bra och snabba tågförbindelser.
– Regeringen talar ofta om valfrihet, men när det gäller de som vill välja tåget minskar de möjligheterna till en bekväm, miljövänlig och prisvärd resa. Istället satsar regeringen på subventioner och stöd till flygresor, SAS och flygplatser medan budgeten för järnvägsunderhåll har minskat. Fasa ut alla subventioner till flygbolagen och flygplatserna och gör det istället billigare att resa klimatsmart, säger Carl Schlyter, talesperson för klimat, Greenpeace Sverige.
Rapporten visar också att medan de konkurrerande lågprisflygbolagen håller priserna på flygbiljetter nere, så leder konkurrensen bland tågbolagen till att priserna på järnvägen går upp. Där lågprisflygbolag opererar finns det billiga flygbiljetter. Vid 79 procent av de analyserade rutterna finns dessa flyg tillgängliga, över hela Europa.
Vidare är de allra billigaste flygresorna de med en eller flera mellanlandningar, som ofta leder till rejäla omvägar och tio gånger så höga utsläpp jämfört med de redan klimatskadliga direktflygen.
Tågpriserna däremot blir dyrare ju fler tågbolag som involveras under resan och ju fler separata biljetter som måste köpas för resans olika delar. Priserna kan också variera mellan tågbolagen. Storbritannien, Spanien, Belgien, Frankrike och Italien har högst tågpriser jämfört med flyg.
Greenpeace har tidigare förespråkat klimatbiljetter som gör det lättare att resa hållbart. Med sådana biljetter kan resenärer använda en och samma biljett för all kollektivtrafik till rimliga priser, vilket har potential att minska utsläppen från transportsektorn radikalt.
Per Leander
LÄS OCKSÅ: “Systemet framkallar idiotin”.