Snabbare än ljuset. Foto: Rolf Waltersson.

Du får pengarna på kontot snabbare än ljuset

“Tid är pengar” enligt ett talesätt. Jag har aldrig riktigt förstått vad det betyder. Ska det ses som en “moralkaka” i stil med att “man skall arbeta i sitt anletes svett”, inte ligga och lata sig på sofflocket som Kronblom.

Hur som helst – jag har på senare tid börjat kolla olika sorters reklam och försökt tänka mig in i vad det är för “budskap” man vill förmedla. Oftast står jag bara som ett frågetecken och fattar ingenting. Förmodligen går det ut på att man vill pracka på oss mera än en vara, en pryl. Man säljer en “livsstil” – man blir en lyckligare människa som får uppleva fantastiska äventyr i vildmarken när man köper just det bilmärket, eller tvättar håret med just det hårschampot eller borstar tänderna med just den tandkrämen “som rekommenderas av tandläkare”.

Reklamen innehåller allt mindre av det man kan kalla varuinformation, utan det är som sagt livsstilar man säljer.

Om man köper en pryl går sönder, som inte “håller vad man lovat”, kan man alltid reklamera den och till och få pengarna tillbaka.

Men hur gör man om man köpt en bil och inte blivit lycklig, om man inte fått uppleva äventyren i den fantastiska vildmarken, så som reklamen förespeglade, kan man kräva att få häva köpet på dessa grunder?

Åter till detta med tiden. När det gäller spelreklamen vill olika spelbolag numera överträffa varandra med hur snabbt man får vinsten insatt på sitt konto när man spelar. Det handlar inte OM man vinner utan NÄR man vinner.

För ett tag sedan utlovades vinsten på kontot “Inom en kvart”. Det fanns till och med exempel på en lycklig vinnare som fått sin storvinst insatt på kontot redan efter 11 minuter.

Därefter kommer ett annat spelbolag som utlovade vinsten “Inom 5 minuter”.

Sedan var tidsjakten i full gång. Man utlovades sin vinst “Inom några minuter”.

Nästa spelbolag var ännu generösare när man utlovade vinsten “Innan du hinner blinka”.

Säg den glädje som varar. Jag vet inte hur lång tid en blinkning tar, men nästa steg i denna tidskamp är “Vinsten på kontot blixtsnabbt”, vilket måste vara snabbare än en blinkning

“Blixtsnabbt”. Blixten går med ljusets hastighet, vilket innebär 300 000 kilometer per sekund vilket är fort, väldigt fort. Nu är väl ändå gränsen nådd för hur fort det kan gå?

Icke allas. Senaste budet är vinsten på kontot “SNABBARE ÄN LJUSET – Det kallar vi kungligt”. Pengarna har man på kontot snabbare än vad ljuset färdas. Snabbare än 300 000 kilometer per sekund. WOW. Det måste gå så snabbt att man nästan har storvinsten på kontot innan man en hunnit börja spela.

Undrar bara vad kungen tycker om att bli indragen i detta lurendrejeri?

Rolf Waltersson

You May Also Like