Bild från dhr.se

DHR firar 100 år med både skratt och tårar

I år firar DHR 100 år. De flesta känner nog DHR för “De handikappades riksförbund”.

DHR startade 23 juni 1923 av Anna Vogel som en lokal kamratförening i Göteborg under namnet “De vanföras väl”.

1965 byttes namnet till “De handikappades riksförbund”. 2017 ändrades namnet till att enbart heta DHR, som ska utläsas; Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.

Nu firas detta jubileum med en turné i landet till ett antal kommuner där man ställer “kommunens makthavare mot väggen”. Eller kanske snarare en dialog med de kommunala politikerna om vad man kan göra för att samhället ska bli mera tillgängligt för människor med rörelsehinder.

Eller som jag brukar säga; “Om trappstegen är en meter höga och ‘gröna gubben’ vid övergångsställen bara lyser i 5 sekunder, då blir vi alla rörelsehindrade”.

Ett av kraven DHR ställer är att FN:s funktionsrättskonvention ska göras till lag i Sverige.

Efter dialogen med lokalpolitikerna blir det en föreställning, eller som man själva skriver “en show med humor och allvar och mycket musik”.

De som står för humorn, allvaret och musiken är Jersper Odelberg och Bandet Går: Inte helt 100.

Jesper Odelberg turnerar med DHR för att fira 100-årsjubileumjubileum. Foto: Anna Rehnberg.

Jesper är rullstolsburen på grund av en cp-skada. Han är kanske mest känd som “ståuppare”, bland annat från serien “Släng dig i brunnen” som visats på TV. (se lästips Jesper Odelberg turnerar med DHR 100 år)

Turnén började i Vänersborg 26 september. Därefter har man besökt Karlskrona, Helsingborg, Falun, Stockholm och Örebro.

Eskilstuna söndag 8 oktober. Lokal: Lokomotivet.

Nu på söndag 8 oktober kommer DHR till Eskilstuna där det börjar kl 17.00-19.00 med en träff, en dialog, med lokala politiker.

Därefter börjar själva föreställningen 19.30 med Jesper Odelberg och Bandet Går: Inte helt 100. (se lästips)

Efter Eskilstuna fortsätter turnén till Malmö (14 oktober) för att sedan avslutas 20 oktober på “hemmaplan” där det hela började för 100 år sedan, i Göteborg.

PS. eFOLKET kommer att vara på plats, så det blir ett referat från träffen med politikerna. Förhoppningsvis också bilder från föreställningen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like