Fotot från sv.wikipedia.org

Det låtsas-socialdemokratiska toppskiktet är en del av det militärindustriella komplexet

Tidskriften Syre sätter i en avslöjande artikel strålkastarljuset på en företeelse väl värd att belysas: Strömmen av socialdemokratiska politiker och tjänstemän till krigsindustrin. Ett fall är statsminister Löfvens planeringschef Wille Birksten.

Syre skriver:

– En strid ström av personer från toppolitiken har gått till försvarsindustrin. Senast i raden är statsminister Stefan Löfvens tidigare planeringschef Wille Birksten……..Wille Berksten var en av Stefan Löfvens medarbetare. I februari sade han upp sig från från jobbet på regeringskansliet, efter sju år som en av Löfvens närmaste män.

Enligt uppgifter som Syre inhämtat har han under tiden mellan anställningarna lyft en fallskärm på 61 000 kronor i månaden. Han kommer nu att jobba som lobbyist för Saab.

För Birksten finns inga problem i detta. Så här skriver han på facebook:

–I dag har jag börjat mitt nya jobb som Senior Public Affairs Advisor på Saab.  Så glad att vara tillbaka i svensk industri och att få arbeta i ett företag som är avgörande för Sveriges säkerhet, oberoende och starka röst i världen.

Det nya jobbet tillträder han bara några dagar efter att uppgörelsen om fem nya miljarder till krigsmakten beslutats. Hans titel på Saab blir alltså “Senior Public Affairs Advisor”.

Och han är inte ensam. Bland annat har Saab även värvat Fredrik Hassel, tidigare politiskt sakkunnig för Socialdemokraterna i försvarsdepartementet samt Ann Wolgers som tidigare var pressekreterare hos Mikael Damberg, skriver Syre.

Och vem minns inte den karriär som den gamle SSU-ordföranden Jan Nygren gjort. Den är så gedigen så vi citerar direkt ur Wikipedia:

Ture Karl Jan Nygren, född 15 april 1950 i Trollhättan, är en svensk tidigare politiker (socialdemokrat).

Nygren var SSU-ordförande 1978–1984, statssekreterare i Civildepartementet 1987–1988 och i Försvarsdepartementet 1988–1991. Han var 1994–1996 statsråd i statsrådsberedningen (samordningsminister). År 1995–1996 var han även ansvarig minister för vapenexportfrågor. Mellan åren 1992 och 1994 satt han i styrelsen för Försvarets materielverk.

Nygren arbetade från 1997 som VD för Riksbyggen, men slutade 1 augusti 2000 för att börja som senior advisor på Saab AB, där han sedermera blev vice VD. Han var också ordförande i Försvarsindustriföreningen. Från januari 2007 är han styrelseordförande i PrimeKey Solutions AB. I dag är Nygren verksam som seniorkonsult, delägare och partner i konsultbolaget Consilio International AB som bl.a. ägnar sig åt rådgivning till företag på komplicerade internationella marknader.

Det fanns ett brett stöd inom socialdemokratiska partiet för att 1996 välja honom till partiledare som efterträdare till Ingvar Carlsson. Han valde att avstå från att kandidera och efter att även Mona Sahlin dragit sig tillbaka blev Göran Persson vald till ny partiledare.

1 april 2015 tillträdde Nygren som styrelseordförande för Försvarets materielverk.

Nygren är ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 2005 och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien sedan 2007.

Men även moderater har funnit en lukrativ karriär inom krigsindustrin. Anders Borgs före detta pressekreterare Petter Larsson är Media relations manager och Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Gunnar Wieslander är nu vd för Saab Kockums får vi veta i Syre-artikeln. Liksom att tidigare moderate kulturministern Cecilia Stegö Chilò sitter i Saab AB:s styrelse.

Saab är ju en dominant del av den svenska krigsindustrin. Försvarsdepartementet, Saab och Krigsmakten utgör ju på så sätt ett militär-industriellt komplex. Som dessutom servar internationella krigsmakter. Just nu är ju Saudiarabien med sitt folkmordskrig i Jemen ett aktuellt exempel. Det svenska militär-industriella komplexet är dessutom med export, import och delägande djupt förbundet med andra länders,speciellt USA:s, militär-industriella komplex.

Ledarredaktionen

eFOLKET

You May Also Like