Foto:Dimitris Vetsikas / Pixabay.

Det grundstötta fartyget Marco Polo seglade under ”bekvämlighetsflagg”

Konstigt nog har media tydligen missat den intressanta uppgiften att det grundstötta fartyget Marco Polo, som nu läcker stora mängder förbjuden tjockolja, seglade under så kallad “bekvämlighetsflagg”.

Marco Polo ägs av det tyska rederiet TT-line. Men fartygets registreringshamn är Limassol på Cypern, man kan således säga att Marco Polo, som många andra fartyg, seglar under falsk flagg, så kallad “bekvämlighetsflagg”.

“Bekvämlighetsflagg betyder att man registrerar sitt fartyg i ett land med låga kostnader och begränsad kontroll av säkerhet, så kallad ‘utflaggning’. Till exempel Liberia och Panama är kända länder där många fartyg registrerats under bekvämlighetsflagg”, skriver Wikipedia.

“Vissa länder lånar ut sin flagga bara för att tjäna pengar. De har ingen sjöfartsanknytning och tar inget ansvar. Redare som seglar under dessa flaggor kan bete sig hur som helst. Under pandemin har vi sett riktigt sunkiga case med övergivna fartyg, besättningar som inte fått sin lön och skeppare som stuckit och tagit passen med sig”, säger Kenny Reinhold, Seko sjöfolks ordförande, i tidningen Sjömannen. (se lästips)

Man kan alltså köpa sig rätten att slippa följa de lagar och regler, löner och arbetsvillkor för besättningen, med mera, som borde gälla för alla som bedriver sjöfart.

Totalt finns 29 länder på Internationella Transportarbetarefederationens (International Transport Workers Federation, ITF) lista som säljer rätten att använda deras flagga.

I Europa finns två av dessa länder. Det är Cypern och Malta. Länder som i andra sammanhang också utpekas som “skatteparadis” för skojare som vill gömma undan sina förmögenheter.

Utöver Cypern och Malta kan man även köpa sig bekvämlighetsflagg från Gibraltar. Gibraltar som är en liten klipphalvö vid Medelhavets inlopp, och som tillhör Storbritannien.

Ett av länderna på listan som tillhandahåller bekvämlighetsflagg är Mongoliet, som med sitt läge på den Asiatiska högplatån inte ens har gräns mot något hav, och knappast någon större erfarenhet av sjöfart på de stora haven.

Egentligen är ordet “bekvämlighetsflagg” missvisande. Det handla inte om att kunna segla “bekvämare”. Det handlar om att kunna segla billigare så att fartygsägarna kan tjäna ännu mera.

När jag söker synonymer till bekvämlighetsflagg hittar jag:

“Under bekvämlighetsflagg om fartyg registrerat i ett främmande land med låg skatt, små krav på sjösäkerhet etcetera”.

Piratflagga eller sjörövarflagga vore kanske mer passande. Av de länder som står med på listan där man kan köpa bekvämlighetsflagg är länder som i andra sammanhang figurerar som “skatteparadis” där skojare gömmer undan sina förmögenheter för att slippa betala skatt och/eller för att undvika granskningar om penningtvätt och annat fiffel och båg.

Just nu när jag sitter och plitar ner dessa rader ser jag i nyhetsflödet en rubrik från Aftonbladet:

Miljardärerna som äger grundstötta Marco Polo

Två omskrivna tyska miljardärer äger den grundstötta passagerarfärjan Marco Polo som läcker olja utanför Karlshamn.

Den ena tillhör familjen Oetker, som bland annat säljer fryst pizza under varumärket Dr. Oetker i Sverige. Den andra är en känd förmögenhetsrådgivare”.

Artikeln är tyvärr låst. Jag ska köpa papperstidningen och se om artikeln finns där.

PS. Marco Polo har ju dispens för att få drivas med den förbjudna tjockoljan. Jag har förgäves försökt hitta uppgifter om vem som har rätten och befogenheten att bevilja sådana dispenser. Men hittar inga uppgifter. Kan det möjligen vara det land man falskseglar under? I så fall skulle det vara Cypern. Totalt lär det segla ungefär 5 000 fartyg på “de sju haven” som har dispens att få använda denna förbjudna tjockolja.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like