Jag hajar till när jag får veta att Coca-Cola sponsrar FN:s stora klimatmöte i Sharm el-Sheikh i Egypten som pågår 6-18 november.
Ett möte där man räknar med runt 40 000 besökare, cirka 100 statsmän samt företrädare för i stort sett alla världens länder.
Att jag blir förvånad beror på att jag i min enfald inbillade mig att den här formen av livsavgörande möten som ska handla om planetens framtid ska man hålla minst “armlängds avstånd” från kommersiella intressen och från storföretag som tillhör de värsta klimat- och miljöbovarna. Annars blir man inte trovärdig.
Det vore som om Sveriges riksdag skulle sponsras av företag inom vapenindustrin, vården, skolan och omsorgen och andra verksamhetsområden man fattar beslut om.
Det skulle naturligtvis inte fungera om man har den minsta lilla misstanke om att besluten kan komma att fattas utifrån sponsorernas intressen och önskemål. Det vore inte en överdrift att då använda ordet korruption.
Och att FN:s klimatmöte dessutom sponsras av Coca-Cola, ett företag som knappast förknippas med miljövänlig verksamhet.
Enligt Greenpeace är Coca-Cola världens största förorenare av plast där engångsplast är den vanligaste plastföroreningen i naturen. Man beräknar att runt 8-13 miljoner ton plast hamnar i våra hav varje år.
Coca-Cola har utsetts till “världens största förorenare av plast” fyra år i rad enligt rapporter från miljörörelsen Break Free From Plastic.
Hela 10 procent av det företagsmärkta plastavfallet man hittat i naturen bad Coca-Colas ikoniska logotyp.
“Coca-Cola väljer att lägga ännu mera pengar och resurser på reklam och marknadsföring, i stället för att att städa stränder och sjöar som är fulla av deras använda plastprodukter”, skriver Greenpeace.
Det allra bästa vore naturligtvis att fasa ut användningen av engångsplaster. Dessutom vet vi att en stor del av returförpackningarna av plast hamnar i naturen. Inte minst beroende på att panten är så löjligt låg.
I många länder har man inte heller något pantsystem värt namnet vilket innebär att en stor andel av det som är tänkt som återvinning av plastflaskor hamna i naturen.
Nog sagt om Coca-Cola.
Min huvudpoäng att det är helt galet att över huvud taget blanda in och göra sig beroende av stora miljöförstörande multinationella företag om man menar allvar med att vilja begränsa och stoppa klimat- och miljöskadliga verksamheter.
Flera miljöorganisationer har bojkottat medverkan i den här klimatkonferensen som de menar kommer att bli greenwashing, alltså mest tomma ord.
Greta Thunberg, för att ta ett exempel, har bojkottat mötet och kräver att regimen i Egypten öppnar upp samhället och släpper alla politiska fångar, medan Greenpeace är på plats med sitt skepp i Röda havet. Om man tillåts gå in i hamn är osäkert. Troligen skulle man stoppas om man försökte.
Lästips:
- WION Climate Tracker: Coca Cola to sponsor COP27; environmentalists target company / Latset News – YouTube
- Varning för greenwashing: Coca-Cola sponsrar FN:s klimatmöte COP27 – Greenpeasce Sweden, 10 oktober 2022
- Allt du behöver veta om klimatmötet COP27 – Världsnaturfonden WWF, 3 november 2022
- Coca-Cola sponsrar COP27 – fördöms som greenwashing – Omni
- Coca-Cola Announces Participation in 27 th Annual United Nations Climate Change Conference (COP27) – Egypt Today
- Svenska organisationer nobbar FN:s klimatmöte i Egypten – SVT Nyheter, 3 november 2022
Rolf Waltersson