Carl Tham – tidigare folkpartist, numera socialdemokrat som kritiserar låtsas-socialdemokraterna i regeringen och partiledningen. Säväl i sociala och ekonomiska frågor som när det gäller säkerhetspolitiken och knäfallet för Pentagon och Vita Huset. Fotot frrån dagensarena.se

Carl Tham säger nej till Nato – Låt inte valtaktik styra historiska frågan, socialdemokrater!

Ännu en tung socialdemokrat , Carl Tham, går nu ut offentligt och säger nej till Natomedlemskap. I en debattartikel i Aftonbladet 21 april tar han upp flera skäl till varför vi inte bör gå med i Nato, bland annat att kampen mot kärnvapen bakbinds om vi går med i en militärallians som förfogar över kärnvapen:

Som medlemmar måste vi i praktiken lämna mycket av det som karaktäriserat svenskt säkerhets- och nedrustningspolitik: idén om gemensam säkerhet, kampen mot kärnvapen och, inte minst, att minimera spänningen mellan blocken i Östersjöområdet, skriver Carl Tham.

Han menar också att Sverige kan stå utanför Nato även om Finland går med:

Statsministern hävdar att Sverige fattar självständiga beslut. Men det är bara en retorisk fras. Det är det finska beslutet om att ansöka om medlemskap som driver på en svensk process. Men varför måste Sverige följa en finsk dagordning?… Varför är det så bråttom? Det är mer än sannolikt att brådskan styrs av valtaktiska skäl. Valet får inte bli ett Natoval, anser S-ledningen.

Carl Tham är också kritisk till hur S-ledningen kör över medlemmarna. Det finns ju trots allt ett kongressbeslut att förhålla sig till även om Rysslands krig mot Ukraina för tillfället (?) har förändrat situationen:

Partiet skall nu genomföra en “dialog” med medlemmarna som egentligen tycks bli en sorts informationskampanj – att ge medlemmarna verkligt inflytande är ju inte på tal, inte ens inför detta onekligen historiska beslut, skriver Carl Tham.

Och han avslutar sitt debattinlägg:

Följ inte medieströmmen, följ i stället eftertanken och omdömet: säg nej till medlemskap i Nato nu.

Carl Tham har en bakgrund som politiker, diplomat och ämbetsman.

Han började sin politiska bana som folkpartist och var bland annat ledamot i riksdagen och partisekreterare för Fp.

1984 hoppade han av Fp 1986. Efter mordet på Olof Palme 1986, blev han medlem i socialdemokraterna där han bland annat varit riksdagsledamot, energiminister, samordningsminister och utbildningsminister.

1985-1994 var han generaldirektör för Sida.

Carl Tham var Sveriges ambassadör i Berlin 2002-2006.

Carl Tham gick som folkpartist mot strömmen i striden om löntagarfonderna genom att förespråka en kompromiss med SAP och LO.

Rolf Waltersson

PS Tips: Observera sajten

You May Also Like