Löjtnanten till sin brud. För jävälen Amanda, gå i takt. Denna OA-karikatyr är en av många där militärer syns i en mindre fördelaktig dager.

Bra satir slår uppåt mot makten och överheten – Inte neråt mot de förtryckta och förföljda

Det blev ju stor uppståndelse med anledning av dockan föreställande Turkiets despot Erdoğan som hissades upp i en stolpe utanför stadshuset i Stockholm.

De diplomatiska förvecklingarna mellan Sverige och Turkiet späddes på ytterligare. På gatorna i Turkiet demonstrerade folk och brände den svenska flaggan i protest mot att Sverige “tillåter” skändning av Turkiets president. Att Sverige inte gör tillräckligt för att stoppa “terrorismen” och att Sverige inte utvisar kurder till Turkiet: i den takt och den omfattning som Erdoğan kräver.

Listan börjande med 33 kurder Erdoğan begärde utvisade. Sedan blev det 75. Och nu har listan utökats till 130 kurdiska “terrorister” som enligt Erdoğan tillåts härja fritt i Sverige.

Som “svar på tal” utlyser nu tidningen Flamman (oberoende socialistisk) en satirtävling som går ut på att göra satirbilder av Turkiets despotiske ledare Erdoğan:

“Teckna Turkiets autokrat — vinn 10 000 kronor. Nu välkomnar jag alla, proffs som amatörer, att delta i Flammans satirtävling. Prissumman ligger på 10 000 kronor och de bästa bidragen publiceras i tidningen (redan nästa vecka har jag hört. Min anmärkning). Sänd oss din tolkning av den turkiske autokraten till red@flamman.se”, skriver Flammans ansvarige utgivare och chefredaktör Leonidas Aretakis.

Omslaget till Flamman nummer 3, 19 januari, är en parafras, en omtolkning, av Carl Johan De Geers berömda teckning “Skända flaggan”, med undertexten “Vägra vapen. Svik fosterlandet. Var onationell. Och så står det “kuken” mitt i flaggan. (se lästips).

Men i den här omtolkningen i Flamman, som godkänts av Carl Johan De Geer, har man bytt ut den brinnande svenska flaggan mot en brinnande turkiska flagga Ett grepp som jag inte helt instämmer med. För oss i den äldre generationen som var med vid demonstrationer mot USA:s vidriga Vietnamkrig, är det nog inga problem. Vi fattar galoppen.

Men de turkar som nu bor i Sverige kan misstolka bilden som ett angrepp mot Turkiet, den turkiska flaggan och det turkiska folket. Har man inte sammanhanget klart för sig kan det bli onödiga missförstånd. Men det är missförstånd som går att reda ut. Det är ett angrepp mot Erdoğan och hans regim — inte det turkiska folket, även om också en hel del stöder Erdoğan och hans “politik” riktad mot det kurdiska folket.

Om jag bortser från denna “plump i protokollet” tycker jag det är en lysande idé att utlysa en tävling om bästa satirbilden på Erdoğan. Vad vi saknar i detta mellanmjölkens land där allt ska vara “lagom”, är vass satir. En riktigt vass satirbild kan säga mer än tusen ord.

Själv har jag inte riktigt klart för mig vad som är den viktiga skillnaden mellan satir och karikatyr.

“Karikatyr är en framställning av en persons karakteristiska drag eller hållning på ett överdrivet sätt så att en skratteffekt uppstår. Används ofta i politisk och social satir”, skriver Wikipedia.

“Satir är en litterär uttrycksform, vars syfte är att förlöjliga eller håna någon eller något, ofta på ett “elegant och träffande sätt”…. Satir används ibland som vapen mot auktoriteter där direkt kritik är farlig eller där avvikande röster har svårt att göra sig hörda”, skriver Wikipedia.

Fiendeskap mellan folken. Ivar Starkenberg.

Det kanske inte är så stor skillnad mellan satir och karikatyr. Men utifrån min vänsterståndpunkt måste satir alltid slå uppåt mot de som styr, både de som styr öppet och de som drar i trådarna bakom kulisserna, mot härskarna, militarismen, rasismen och så vidare.

Att slå neråt mot de som är i underläge är aldrig roligt, det är bara fegt.

Åter till satirtävlingen:

“Att skända Erdoğan är sunt och nödvändigt”, är rubriken på ett debattinlägg av Carl Johan De Geer i Expressen. (se lästips).

Carl Johan De Geer har förklarat att bilden “Skända flaggan” kom till i samband med en Vietnamdemonstration. Några unga män iförda studentmössor och viftande med svenska flaggor ropad slagord till stöd för USA. I vredesmod mot dessa unga studenters “oreflekterade nationalism” gjorde Carl Johan De Geer “Skända flaggan” som resulterade i böter för “skymfande av rikssymbol”. Senare ändrades svensk lag, till stor del på grund av teckningen “Skända flaggan”, så att skymfande av statssymbol upphörde att vara kriminellt.

Inlägget i Expressen avslutar Carl Johan De Gere:

“Det var tydligt att det fanns ett behov av bejaka politisk satir av det här slaget, att någonting saknades, att regeringens hyckleri kring Turkiets så kallade demokrati behövde ifrågasättas.

Att göra detta, liksom att hänga ut en Erdoğan-docka är helt lagligt. Jag hoppas att våra ‘sabotage’ får avsedd verkan. Satir är nödvändigt. Vi vill inte ingå i en kärnvapenallians. Svik fosterlandet, var onationell, kan man säga utan att vara kriminell i Sverige. Kampen går vidare!”

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like