Som en paradox, en motsägelse, till dessa attacker mot kulturlivet, har Norrköping tagit fram ett policydokument “Vision 2035”.

Borgerlig attack mot kulturlivet i Norrköping

Samtidigt har man visionen att “Norrköping ska bli en ledande kulturstad och Sveriges musikhuvudstad”

Jag hade tänkt skriva ett utförligt inlägg om vad som håller på att hända med kulturen i Norrköping efter att en majoritet bestående av M, KD och L, med stöd av SD tagit över efter senaste valet.

Men det har ju skrivits spaltkilometer i tidningspressen och det har varit inslag i både radio och TV, så jag utgår från att eFOLKET:s läsare har koll på läget.

Bara i korthet. Det handlar om en omorganisation där Kulturfrågorna ska tas över av ett nytt “superkontor”, Tillväxt- och utvecklingskontoret och att tjänsten som kultur- och fritidschef försvinner.

En utredning är tillsatt med uppdraget att sälja ut och privatisera Louis De Geer. Konsert & Kongress där blanda annat Norrköpings symfoniorkester framför sina konserter.

Det sägs att det redan nu finns lokala riskkapitalister som “lurar i vassen” och är beredda att slå sina klor i denna kulturbyggnad.

Om/när Norrköpings symfoniorkester råkar ut för kraftigt höjda hyror kan hela orkesterns framtid stå på spel.

Till saken hör också att symfoniorkestern har en bred verksamhet. “Varje år bjuder orkestern in uppemot 20 000 elever till skolkonserter, studiebesök och andra samarbeten där eleverna också får medverka i konsertproduktioner. Orkestern spelar också in musik för barn…”, skriver man under “Barn och unga i centrum” (se lästips)

Avgifterna till Kulturskolan ska fördubblas

Moderaternas kommunalråd Sophia Jarl menar att det bara är en “bortskämd kulturpolitisk elit” som nu bråkar och protesterar, och att kulturen, inklusive symfoniorkestern måste öka sin inkomster och “stå på egna ben”.

Det är nog ytterst få stora symfoniorkestrar som “lönar sig” om man bara ska räkna i pengar. Lika lite som bibliotek och annan kultur “lönar sig”.

VISION 2035

Som en paradox, en motsägelse, till dessa attacker mot kulturlivet, har Norrköping tagit fram ett policydokument “Vision 2035”

Man skriver:

“Året är 2035. Norrköping är platsen där skaparkraft i en avspänd och välkomnande atmosfär är en del av själen”.

Man har slagit fast 6 punkter varav nummer 4 lyder:

“En ledande kulturstad och Sveriges musikhuvudstad”

Broschyren pryds av en bild på en violinist. Bilden är tagen inne i den konserthall som den borgerliga majoriteten nu vill sälja ut och privatisera. Hungern efter profit ska styra – inte hungern efter kultur.

Man kan ju se och dra lärdom hur det gått i en lång rad kommuner runtom i Sverige som sålt ut skolor, äldreboenden, LSS-hem. Ja även polishus, och Falu regemente. Man har tappat kontrollen och står nu med kraftiga hyreshöjningar. En del skolhus och annat har dessutom sålts vidare till utländska riskkapitalister.

Notera att Vision 2035 antogs av kommunfullmäktige 2016 då borgarna satt i opposition. Så de känner nog ingen förpliktelse att leva upp till Vision 2035.

PS. När Norrköpings kommun skriver om Louis De Geer, som fått ge namn till konsert- och kulturhuset, nämns han som “den svenska industrins fader”. Man “missar” att Louis De Geer också var “det svenska slaveriets fader”. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like