Betesrätten för kor kan slopas, det föreslår Regeringens utredare Elisabeth Nilsson. Förslaget presenterades på en pressträff under torsdagen med landsbygdsminister Peter Kullgren.
Idag presenterades resultatet av utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Utredningen tillsattes av Regeringen i början av 2023, och hade som uppdrag att bland annat undersöka om beteskravet för kor är värt att behålla ur ett konkurrenskraftsperspektiv. Trots de fördelar som beteskravet har för djurskyddet, står det nu klart att utredningen föreslår att betesrätten slopas, någonting som djurrättsorganisationen Djurens Rätt är starkt kritisk till.
När Astrid Lindgren fyllde 80 år gav Sveriges dåvarande Regering henne en ny djurskyddslag i present. Den nya lagen var enligt Astrid otillräcklig på många punkter, men att kor enligt lag skulle få beta gräs på sommaren var hon nöjd med. Med dagens besked, att den utredning som Regeringen tillsatte föreslår att kors rätt till bete ska slopas, kan det som vi länge har sett som en självklar del av svenskt djurskydd, bli historia.
”En sorglig dag”
– Det här är en sorglig dag för svenskt djurskydd. Sveriges djurskyddslag slår fast att djur har rätt att kunna bete sig naturligt, så betesrätten borde inte ens diskuteras, men jag upphör aldrig att förvånas över vad politiker är beredda att genomföra i konkurrenskraftens namn, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Betesrätten innebär att alla nötdjur över sex månader (förutom tjurar) måste ges möjlighet att få komma ut på bete under sommaren. Bland partierna i Riksdagen är det bara Kristdemokraterna som aktivt har motionerat om att avskaffa beteskravet, och de stöttas av stora aktörer som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Växa Sverige, en av LRF:s medlemmar, genomför en studie där 1500 kor har hållits inomhus under 18 månader, för att undersöka om och hur djurvälfärden påverkas av att korna inte får komma ut på bete. I sin ansökan hänvisade de till utredningen.
”Beteskravet borde utvecklas, inte avvecklas”
– Alla som har sett kor på bete förstår att det är en del av deras naturliga beteende och något som de mår bra av och behöver, oavsett om korna hålls uppbundna eller i lösdrift utanför betessäsongen. Det har också visats i forskning. Djurens Rätt arbetar för att beteskravet ska behållas för alla kor, och att även kalvar och tjurar ska omfattas. Beteskravet borde utvecklas, inte avvecklas, och det är tydligt att det finns en stark opinion för det, säger Camilla Bergvall.
Det som har hänt är att utredningen har överlämnat sitt betänkande, och betänkandet förslår att betesrätten ska tas bort för alla de kor som hålls i lösdrift, vilket motsvarar åtta av tio kor i Sveriges mjölkfabriker. Huruvida Regeringen väljer att gå vidare med förslaget återstår att se. Som en motreaktion har djurrättsorganisationen Djurens Rätt tillsammans med andra organisationer drivit namninsamlingen ”Jag vill beta”, som i skrivande stund är uppe i över 80.000 underskrifter. Dessa ska överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren inom kort, enligt Djurens Rätt.
– Nu förväntar jag mig att de partier som värnar svenskt djurskydd höjer sina röster ordentligt, och jag hoppas att de regeringspartier som inte varit drivande i att tillsätta den här utredningen vågar dra i bromsen nu, säger Camilla Bergvall avslutningsvis.
Betesrätten har i Sverige inneburit att alla nötdjur över sex månader, förutom tjurar, måste ha möjlighet att komma ut på bete under sommaren. Utredningens betänkande innehåller också en rad andra förslag för att ”stärka konkurrenskraften” på bekostnad av djurskyddet, enligt Djurens Rätt…
Läs också:
Djurrättsorganisation uppmärksammade kornas hotade betesrätt