Björn Larsson (S) tillsammans med barn från Tallåsens Förskola. Foto: Eskilstuna Kommun.

Barn från Tallåsens Förskola på besök i Stadshuset

Vad gör en politiker? Hur går det till att ta ett beslut? Barn från Tallåsens Förskola i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna fick svar på sina frågor vid sitt besök i Stadshuset.

Femåringarna på Tallåsens Förskola har under läsåret arbetat med att lära sig mer om olika yrken. De har fått träffa brandmän, polis, tandläkare och några till. Nu i veckan var det dags att få reda på vad som händer i Stadshuset på Fristadstorget, och vad en politiker gör.

Gröt eller godis

Vid besöket fick barnen träffa Björn Larsson (S) som är nämndordförande i Förskolenämnden. Barnen fick genomföra en röstning i fullmäktigesalen där Björn presenterade förslaget att äta godis till lunch på tisdagar och Helen Wernqvist, koordinator, presenterade förslaget att äta gröt alla måltider på förskolan. Utfallet i omröstningen var kanske givet i förväg, så självklart fick Björn Larsson igenom sitt godisförslag.

Barnen hade också gjort teckningar som det tagit med sig till Stadshuset. Där fanns bilder på vad de vill bli när de blir stora och vad som är viktigt i förskolan.

– Det är så roligt att se hur det här arbetet gör skillnad för barnen. Genom att få komma ut i samhället och träffa vuxna inom olika yrken får de ökad social gemenskap, framtidstro, självkänsla och delaktighet, säger Lotten Eriksson, pedagog på Tallåsens Förskola.

Alla har möjlighet att bli vad de vill

Pedagogerna på förskolan tycker det är viktigt att barnen får veta att alla har möjlighet att bli vad de vill, oavsett bakgrund och kön. Därför har förskolan arbetat med att ge barnen kunskap om olika yrken och ge barnen möjlighet att träffa människorna som jobbar inom de olika yrkena.

Besöket avslutades med allsång till en sång som barnen ofta sjunger på förskolan “Tillsammans är vi oslagbara”.

– Den sången har blivit lite av Tallåsens signum och innehåller många av de budskap som vi vill förmedla till barnen, säger Lotten Eriksson.

You May Also Like