Presidentvalet i USA hade kunnat få en annan utgång om inte etablissemangen inom det Demokratiska Partiet med alla medel hade motarbetat den gräsrotsrörelse som fick fart under nomineringen av kandidaterna till presidentposten. Bernie Sanders kandidatur bars fram av dem som är missnöjda med de ökande klyftorna i USA och den ekonomiska elitens makt. Men han motarbetades av sitt eget parti som redan hade bestämt sig för att Hillary Clinton skulle vara partiets kandidat.
Svenska medier negligerade länge Bernie Sanders framgångar i primärvalen och chanser. Ville man i Sverige ha information om detta fick man söka själv i utländska medier. Desto större har mediepådraget blivit senare när det stod klarat att Hillary Clinton skulle bli Demokraternas presidentkandidat. Under valkampanjen har sedan svenska media överdrivit hennes chanser att bli vald och i vissa fall blivit en del av Clinton-kampanjen.
Bernie Sanders hade även i sin presidentvalskampanj kunnat mobilisera många av dem som är missnöjda med orättvisorna i det USA, de som Hillary Clinton misslyckades med att få till valurnorna.
I maj redovisades en opinionsundersökning som beställts av medieföretagen NCB News och Wall Street Journal och genomförts den 15 till 19 maj. Den visade att Bernie Sanders hade ett övertag på 15 procent om presidentvalet skulle stå mellan honom och Donald Tramp, medan motsvarande övertag för Hillary Clinton över Tramp endast var tre procent. En undersökning som genomfördes några dagar tidigare för CBS News och New York Times gav Bernie Sanders ett övertag på 13 procent.
Att Hillary förlorade 22 stater till en 74-årig socialist utan startkapital, vars kampanjchef arbetar som serietidningsförsäljare, var tydligen inte en tillräckligt tydlig varningsklocka för det demokratiska partiets ledning. Eller var det helt enkelt så att man var livrädda för att USA skulle kunna få en president som vill driva en socialdemokratisk politik av svenskt 60-talssnitt?
Daniel Suhonen skrev före valet i Etc att:
”oavsett hur det går i valet så står den amerikanska vänstern inför stora utmaningar. som jag ser det har den stora revolutionen i amerikansk politik skett i skymundan av skandalerna. Det verkligt stora som skett i amerikansk politik 2016 är inte högerpopulisten Donald Trump utan den demokratiske socialisten Bernie Sanders.”
Daniel Suhonen citerar i sin artikel en rubrik ur den amerikanska vänstertidningen Nation:
”Det är bara socialismen som kan besegra trumpismen.”
Bättre kunde det inte ha sagts.
En del dem av dem som stödde Bernie Sanders, gjorde naturligtvis som John Fooley: (läs tidigare intervju i eFOLKET) och arbetade för Hillary Clinton i valkampanjen, inte för att de gillade Clinton, men för att de avskydde Donald Trump. Men långt i från alla gjorde det. Många av Bernie Sanders-aktivisterna var säkert så besvikna att de inte ens röstade.
Den finns en överdriven syn på betydelsen av presidentvalet i USA och en underdriven känsla för tillståndet i USA, hur missnöjet med de språngartat de ekonomiska klyftorna har växt under det senaste decenniet.
Bland förlorarna i årets val finns inte bara Clinton och USA:s opinionsinstitut utan även de traditionella svenska medierna, som bekymrats sig mer över risken att den reaktionäre Donald Trump skulle kunna bli president än att syna bägge kandidaternas ståndpunkter. Det är för övrigt inget nytt speciellt uppseendeväckande med en reaktionär president i Vita Huset. Borgerliga media och politiker brukar underdånigt hylla dem.
Det viktigaste är inte Donald Trump lyckades ta sig ända till Vita Huset. Det viktigaste som har hänt i USA är att Bernie Sanders under sin kampanj spred hopp i USA om att det finns växande socialistisk rörelse i USA. En rörelse som kan växa och förändra USA till ett mer rättvist samhälle. Det kan inte Donald Trump göra.