Foto: Bergadder / Pixabay.

Årets licensslakt på björn har börjat

21 augusti började årets licensjakt på björn. Jag har med avsikt skrivit ”licensslakt” i rubriken därför att jag har mina betänkligheter kring den här jakten.

Från att nästan varit utrotad blev björnen fridlyst 1927. Då fanns cirka 130 björnar i Sverige. Därefter har antalet ökat. Som mest hade vi cirka 3 300 björnar 2008.

Därefter har antalet minskat, främst till följd av kraftig avskjutning. Förra året fann det cirka 2 800. Och i år, inför licensjakten, finns det cirka 2 450 björnar i våra svenska skogar.

Inför årets licensjakt har länsstyrelserna beviljat att 486 björnar får fällas, vilket innebär att björnstammen ska minskas med 20 procent – att var femte björn ska skjutas.

Men det är en sanning med modifikation eftersom björnens fortplantning innebär att för varje dräktig björnhona som skjuts under hösten skjuter man samtidigt 1-4 ofödda björnungar. Om björnens fosterutveckling kan man läsa:

“Björnen har en fördröjd fosterutveckling. Det betyder att även om björnen parat sig i juni-juli fäster sig det befruktade ägget vid livmodern först i slutet av hösten så att björnfostret börjar utvecklas då.

Ungarna föds i idet i januari-februari. Oftast är ungarna en eller två, ibland tre, men också kullar på fyra har observerats.” (Källa: Björnens levnadsvanor och fortplantning)

I Wikipedia kan man läsa:

Vartannat år föder honan en till fyra ungar…. Ungarna uppfostras helt av modern och lär sig klättra upp i träd vid tecken på fara. Ungarna stannar hos modern 1,4-1,5 eller 2,4-2,5 år beroende på deras viktuppgång, och att ett andra år har en positiv effekt på vikten, speciellt om kullen består av en till två ungar…” (se lästips Wikipedia)

Om jag fattade det hela rätt innebär det rent statistiskt att när könsmogna björnhonor skjuts innebär det att för varannan skjuten björnhona släcker man även livet på några ofödda björnungar. Med ett dödande skott kan man släcka livet på både två, tre eller fyra björnar. I sällsynta fall till och med fem björnar.

Björnen är som sagt fridlyst. Men den är inte rödlistad och anses inte utrotningshotad – ännu. Enligt artdatabanken är björnen “Nära hotad (near threatened)”:

”En art förs till kategorin Nära hotad om den inte uppfyller något av kriterierna för vare sig Akut hotad, Starkt hotad eller Sårbar, men är nära att uppfylla kriterierna för någon av dessa kategorier nu eller i en nära framtid”. skriver Artdatabanken.

Artdatabanken skriver också:

Eftersom brunbjörnen är fredad får den legala jakten inte utgöra något hot mot björnstammen. Däremot förekommer fortfarande illegal jakt efter björn, särskilt i vissa områden. Brunbjörnen är särskilt sårbar under perioden när de ligger i ide, vilket främst gäller björnhonor med ungar. Honor som blir störda i idet mister ofta sina ungar.

Årligen uppdagas fall av skoterjakt efter björn på sista snöföret. Den under senare år mer utdragna älgjakten och omfattande fågeljakten bidrar till att fler björnar störs av jakthundar och tvingas lämna de iordningställda idena redan på hösten. Utöver legal och illegal jakt så dödas björnar av tåg och biltrafil….” (se lästips Artdatabanken)

På tal om tjuvjakt på björn. I Norge, där det finns färre än 150 björnar, är all björnjakt förbjuden. Enligt uppgifter 2020 jagades 8 norska björnar med helikopter över gränsen till Sverige, där de sedan blev skjutna:

“Den norska polisen har fått tips från Statens Naturoppsyn om att åtta björnar ska ha jagats in i Sverige med helikopter där de sedan ska ha skjutits”, skriver Natursidan.

Eftersom björnstammen är på gränsen att rödlistas kan man fråga sig om den här licensjakten verkligen är “nödvändig”.

Kanske inte för alla, men för vissa jägare handlar det om troféjakt, om jakt för nöjes skull. I en debattartikel i tidningen Syre skriver Rebecka Le Moine, djurrättspolitisk talesperson för Miljöpartiet och Erik Lagerlöf, djurrättspolitisk talesperson för Grön ungdom under rubriken Förbjud troféjakt och stärk skyddet för hotade arter:

Denna troféjakt lockar till sig utländska troféjägare, som också kan få möjlighet att ta med sig skinna och kranium hem. De senaste tre åren har 79 björnskinn och 14 kranier skickats utomlands. Utländska jägare kan betala 250 000 kronor för att jaga björn i Sverige. Skinnet, kranierna och pengarna. Det är inte bara siffror. Det handlar om björnindivider. Björnar som tillhört familjer, med lekande ungar och starka vänskapsrelationer, som också spelar en unik roll i ekosystemet”. (se lästips Syre)

Kan också nämnas att inför årets licensjakt på lodjur då 143 lodjur fick skjutas, hade 6 026 jägare anmält sig. Vv dessa 6 026 jägare var 359 stycken utländska. (se lästips tidningen Syre)

Det verkar inte troligt att utländska jägare reser till Sverige för att skjuta lodjur för att de vill hjälpa till att hålla nere den svenska lodjursstammen

I andra sammanhang förfasar vi oss över svenskar, och andra, som åker till länder i Afrika på nöjesjakt, på troféjakt.

Men trofé- och nöjesjakt i Sverige talas det ganska tyst om. För några år sedan återinfördes jakt på ekorre. En jakt som många anser vara rena nöjesjakten eftersom ekorren inte utgör något hot mot vare sig människor eller husdjur. (se lästips eFOLKET)

Man ska också beakta skillnaden mellan licensjakt och skyddsjakt. Skyddsjakt handlar om att skjuta individer som kommer för nära människor och boskap och som orsakar skada. Licensjakt handlar om att skjuta rovdjur som inte ”gjort något illa” utan bara ska skjutas för att de, av vissa, anses vara för många.

Årets licensjakt har också vållat debatt därför att antalet åtlar, som ska locka till sig björn, är extremt många. 1 490 åtlar är utlagda. En utökning med 300 procent jämfört med förra året. En del anser att det är ”osportsligt” med åteljakt. Ungefär som vid tjurfäktning där tjuren alltid förlorar. (se lästips SVT Nyheter)

Rolf Waltersson

Lästips:

Björnens levnadsvanor och fortplantning – Suurperdot.fi

Brunbjörn – Artfakta från SLU Artdatabanken

Förbjud troféjakt och stärk skyddet för hotade arter – Syre. 2023-10-21

Brunbjörn – Wikipedia

Därför vill ägare använda åtel vid björnjakt – SVT Nyheter. 20 augusti 2024

Brunbjörn (Ursus arctos) – Rovdjurscentret De5Stora (här kan ni också läsa lite om björnen i vår mytologi, om sagor och sånger som handlar om björnar)

Ekkor’n satt i granen. Skulle skala kottar… – eFOLKET. 16 februari 2020

Ombytta roller vid årets stora björnjakt – Björn attackerade jägare – eFOLKET. 23 augusti 2023

Björnjägare uppmanas – ”Se till att det första skottet är dödande” – eFOLKET.27 augusti 2023

Fram till nu har 507 björnar skjutits vid årets licensjakt – eFOLKET. 9 september 2023

Troféjakt på lodjur är oacceptabelt – Tidningen Syre. 29 februari 2024

Svenska troféjägare avslöjade – Djurrättsalliansen. 3 april 2021

Mors lilla Olle …  – Wikipedia

You May Also Like