Bokrecension: Militärbasen i Minnared av Sven-Anders Svensson

“Få romaner har väl lyckats med att så ‘ligga rätt i tiden’ som Sven-Anders Svenssons Militärbasen i Minnared”

Boken utkom 2020 två år före Sveriges NATO-ansökan. Men den handlar om det som sker just nu. Sven-Anders Svensson kunde inte veta att Sverige skulle komma att 2022 ansöka om medlemskap i krigsalliansen och att vi nu kan stå inför … Läs mer “Bokrecension: Militärbasen i Minnared av Sven-Anders Svensson”

Read more

Agitatorerna av Bernt Olov Andersson

Romanen handlar om två agitatorer, Teje Månsson och Amond Dahlström. Motsvarigheterna i verkligheten hette Kata Dalström och Fabian Månsson. Dessa båda var två av de mest framträdande agitatorerna åren före under samt efter storstrejken 1909. Idag kallas såna personer för opinionsbildare. I boken skymtar även socialdemokratins förste ordförande Hjalmar Branting, då kallad för Hövdingen, samt LO ordförande vid … Läs mer “Agitatorerna av Bernt Olov Andersson”

Read more

Emma Lundström om Arundhati Roys skoningslösa uppgörelse med sitt hemland

Den indiska författaren, samhällsdebattören och fredsaktivisten Arundhati Roy är en av mina idoler. Sedan den hyllade debutroman, De små tingens Gud, kom ut 1997 och gav henne läsare över hela världen, har hon använt sin röst aktivistiskt. Hon har höjt den för fred, urfolksrättigheter, kastlösas rättigheter, global rättvisa och miljö. Mot den globaliserade kapitalismen och den växande hindunationalismen.… Läs mer “Emma Lundström om Arundhati Roys skoningslösa uppgörelse med sitt hemland”

Read more

Recension: Den första stenen

Roman om Afghanistan av Carsten Jensen.
Recension av Jan-Olov Carlsson.

Carsten Jensen uppmärksammar det danska deltagandet i kriget i Afghanistan med en politisk spänningsroman. Om man också räknar in den sovjetiska ockupationen har landet varit drabbat av krig i nära tre decennier. Och det pågår ännu och skördar civila offer. Ett blodigt och vedervärdigt krig skildras … Läs mer “Recension: Den första stenen”

Read more