Arbetarklassen vann pensionsstriden 1957 – men förlorade den 1994

Sverige bäst i den nyliberala klassen, del 2

Den 14 mars 1959 fattades ett historiskt beslut i Sveriges riksdag som betydde att Sverige fick ett allmänt pensionssystem, ATP, som innebar uppskjuten lön för utfört arbete, inte ett bidrag som folkpensionen för att säkra en lägsta standard när medborgarna fyllde 67 år.

Pensionsfrågan var en utpräglad klassfråga. Borgarklassen hade … Läs mer “Arbetarklassen vann pensionsstriden 1957 – men förlorade den 1994”

Read more

Det tog 20 år för Svenskt Näringsliv att ändra samhällsklimatet

Sverige bäst i den nyliberala klassen del 1:

Roland Paulsen skrev nyligen i Dagens Nyheter en artikel med rubriken: “Svenskarnas passivitet inför den arroganta ekonomiska politiken är obegriplig”, där han jämför de motsatta reaktionerna på den nyliberala antifackliga politiken i Frankrike och i Sverige.

Även Peter Widén skrev nyligen en artikel i eFOLKET med samma frågeställning: “Frankrike och … Läs mer “Det tog 20 år för Svenskt Näringsliv att ändra samhällsklimatet”

Read more

Den starka staten och krisen

Sitter vid frukostbordet med tekoppen inom räckhåll och funderar. En fråga som har väckts i och med Corona-krisen är statens roll i ett samhälle som vårt. Nu är det alltfler som ropar på att staten skall gripa in och ta ansvaret för exempelvis sjukvårdens materialförsörjning, mediciners tillgång, men även att garantera det privata näringslivets övervintring under den rådande … Läs mer “Den starka staten och krisen”

Read more

Den individuella friheten

Jag har nyligen tittat på en amerikansk dokumentärserie som behandlar Rnb-artisten och världsstjärnan R Kellys sexövergrepp på unga flickor. R Kelly är en av USA:s, i antalet sålda skivor, mest framgångsrika artister, med hitlåtar som I Belive I Can Fly och Bump n Grind. De sista tio åren har det dock inte varit Kellys musik som skapat rubriker, … Läs mer “Den individuella friheten”

Read more