Kari Parman om försörjningskravet

I Sverige har vi inte någon lagstadgad minimilön. I Sverige tillämpar vi i stället den svenska arbetsmarknadsmodellen, eller ”den svenska modellen” som den också kallas. Modellen innebär att arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – reglerar löner, anställningsvillkor, arbetsmiljö, omställning, tjänstepensioner, försäkringar och mycket mer i branschanpassade kollektivavtal.

I oktober 2022 antog den Europeiska unionen ett direktiv (minimilönedirektivet). … Läs mer “Kari Parman om försörjningskravet”

Read more

Krönika: Varför vi jobbar

Jag är uppväxt med idealet om “den skötsamme arbetaren”. Eller “med Luther på axeln”, som man också säger. Man vaknar, klär på sig och går till jobbet. Att man är sjuk eller saknar jobb finns inte. Pappa, som jobbade på SCA i Göteborg, hade 1-2 sjukdagar på 40 år. Tills han blev arbetslös, när företaget flyttade till Mariestad. … Läs mer “Krönika: Varför vi jobbar”

Read more

Fängelse för fusk med arbetskraftsinvandring

Hårdare tag föreslås mot arbetsgivare som kringgår reglerna kring arbetskraftsinvandring. Det kan bli fängelse för den arbetsgivare som upprättar rena skenkontrakt eller bryter mot anställningsvillkoren. Det skriver Transportarbetaren den 15 december.

Regeringens utredare Ingrid Utne redovisade förslag på hårdare regler för arbetsgivare som anställer – eller låtsas anställa – människor från länder utanför EU. Hon har också gjort … Läs mer “Fängelse för fusk med arbetskraftsinvandring”

Read more