Dagens idrott, framför allt på elitnivå, handlar lika mycket om pengar som idrott. Ju mer penningintresset tränger sig på desto mindre intressant blir själva idrotten.
Det är inte bara idrottsmän och idrottskvinnor som är till salu. Nu kan man även köpa och sälja fotbollsklubbar.
Många, eller till och med kanske de flesta, elitfotbollsklubbarna i England, Frankrike och Italien, säkerligen också många andra länder. är privatägda och drivs som vilken krämarverksamhet som helst.
Ofta handla det om sanslöst mycket pengar. Vi läser om fotbollsspelare som säljs och köps för många hundratals miljoner.
“Världsrekordet” just nu lär vara den brasilianska fotbollsspelaren Neymar som såldes från FC Barcelona till den franska klubben PSG (Paris Saint-Germain) för helt sanslösa 222 miljoner Euro, vilket motsvarar 2,2 miljarder kronor.
PSG ägs av shejk Nasser Al-Khelaifi från Qatar, som inför spelarköpet överförde 3 miljarder kronor från sin egen privata oljefond i Qatar till Nymar, som sedan själv betalade utköpsklausulen i kontraktet med Barcelona.
Kan läggas till att PSG är den klubb Zlatan spelade för tidigare.
Man frågar sig med en viss rätt – handlar det om idrott? Eller är det bara business?
Inom spelindustrin är elitidrottare eftertraktade som “ambassadörer” som visas upp sig som dragplåster för olika spelbolag.
Vi ser Zlatan, simmerskan Sarah Sjöström och många andra som “viker ut sig” i spelbolagens annonser. Naturligtvis får de bra betalt, till och med mycket bra betalt, för att sälja sin själ till speljävulen.
Zlatan lär ha fått 100 miljoner kronor när han sålde sig till Bethard.
En som stått emot dessa lockrop och konsekvent tackat nej till att göra spelreklam är skidåkerskan Charlotte Kalla. Hon har gjort klart att hon inte kan stödja en verksamhet som är så destruktiv och som lockar många att spela bort sina liv.
Nu har Charlotte Kalla även berättat, i Aftonbladets sportbilaga, att hon skänker de prispengar hon eventuellt får under SM-veckan till Bris (Barnens rätt i samhället).
Så gjorde hon förra året då det blev 27 000 kronor till Bris.
“En av de viktigaste saker Bris gör är att de bidrar till ett bättre samhälle för barn, något jag brinner för” skriver Charlotte Kalla på sin Instagram.
Oftast så skrivs det i media mest om nöd och elände, om girighet och egoism.
Därför tycker jag det känns bra att lyfta fram positiva exempel.
Alla säljer sig inte till vem som helst. I alla fall inte Charlotte Kalla.
Rolf Waltersson