AFC Eskilstuna mot Landskrona. Foto: /P.

AFC missar öppet mål, sparkar sin tränare, och 0:1 mot Landskrona

Matchen ska sparkas igång och AFC Eskilstuna startar med bollinnehavet på en kall söndag i oktober.

Första Halvlek

Matchen börjar och spelet sker huvudsakligen på mittfältet, med en tidig hörna för Landskrona vid 03:00. Trots slumpmässiga chanser för båda lagen, är det mestadels en mittfältskamp där inget konkret materialiserar sig.

AFC:s målvakt, nummer 1 (Nick Wolters ), gör skillnad i tidigt skede av matchen, och vid 15:00 gör hans organisation och koncentration en märkbar nytta för lagets sammanhållning och positionsspel.

30:00 trots fram- och tillbakaspel och förbättrad positionering från AFC, med hjälp av målvaktens kommunikation, avslutas den första halvleken utan några avgörande ögonblick. Tyvärr, så dömdes ett mål från AFC Eskilstuna bort i slutet av halvleken.

Andra Halvlek

Landskrona sparkar igång den andra halvleken och vid 49:00 ljuder domarens visselpipa, till publikens uppenbara missnöje, när AFC begår en tveksam foul. AFC ökar trycket vid 50:00 och ser farliga ut vid 55:00, men den där slutgiltiga skärpan saknas framför mål.

Landskrona börjar bita sig in i matchen vid 60:00 och vid 63:00 är spelet öppet och väldigt fram och tillbaka. Efter att ha missat den sista bollen vid 68:00 och ett helt öppet mål vid 75:00, ser det ut som en 0:0-match för AFC Eskilstuna.

Men, i den 91:a minuten, säkrar Landskrona segern genom Robin Dzabic, framspelad av Edvin Dahlqvist när AFC:s koncentration och positionsspel faller samman igen och numera sedvanligt samt onödigt.

En Analys

AFC Eskilstuna har nu sparkat Nolberto Solano men Tony Andersson och Robert Åstedt tar vid från och med imorgon.

De är begripligt men om det misslyckas så tar AFC Eskilstuna med sig resultaten in i nästa säsong också (med samma ledning). Det innebär att de måste hålla sig kvar I Superettan för att det här ska ses som ett bra vägval. Vi får se hur det utvecklar sig då det inte är så många matcher kvar. AFC Eskilstuna ligger för närvarande näst sist på 15-plats.

En tanke

Jag tycker att AFC Eskilstuna behöver träna på sin koncentrationsförmåga de sista 5-10 minuterna av bägge halvlekarna men då speciellt i andra halvlek. Det är jobbigt att koncentrera sig i mer än 90 minuter men det är något som är svårt att träna och emulera med en vanlig typ av träning.

Du behöver träna genom att göra något som kräver högt mental fokus i drygt 80 minuter och sedan börjar spela fotboll och i kombination med ett fyspass så att en fysik samt mental trötthet kan upplevas. Nu tränar du helt plötsligt på hur fotboll känns i kropp och huvud i slutminuterna av en fotbollsmatch.

En bra början

Nick Wolters (1) gör stor skillnad på positionsspelet och leder laget ifrån sin målvaktsposition. Det behövs mera kommunikation mellan lagdelarna då det lyfter hela laget när man börjar bli trött om man hör sina lagkamrater. Där behöver även vi, publiken, förbättra oss (så att vi hörs mera).