85 år sedan KRISTALLNATTEN – Om att exploatera ett terroristdåd för att begå massmord på civila

Kristallnatten – det organiserade våldet mot judar i Tyskland i 9 november 1938 – utgör en viktig milstolpe på väg mot Förintelsen under andra världskriget. Vad Kristallnatten egentligen var – ett exploaterande av ett terroristdåd för att begå massmord på civila – kommer att med särskild frenesi att förnekas i år.

Vid de nazistledarnas möte på ölkällaren Bürgerbräukeller i München på kvällen den 9 november 1938 bestämde sig de församlade nazisterna för att hämnas på ett judiskt terroristdåd genom att släppa lös “folklig vrede” mot judarna. Två dagar tidigare hade den 17-årige Herschel Grynszpan, en polsk jude boende i Tyskland, mördat en tysk diplomat i ett terroristdåd i Paris.

Nazisterna hade inte kunnat exploatera detta terroristdåd om de hade låtit allmänheten förstå den historiska bakgrunden. Och om någon hade dristat sig att förklara den i Tyskland, hade de flesta människor – som var påverkade av medierna – skrikit i kär: “Jaså? Försvarar du terrorism?!”

Men här kan vi ge den historiska bakgrunden till detta terroristdåd. Till detta terroristdåd.

I oktober 1938 gav SS-chefen Heinrich Himmler order om att alla manliga polska judar i Sudetområdet – och även övriga Tyskland – skulle deporteras från sitt hemland och skickas till Polen. Genom att välja ut just familjeförsörjarna, räknade nazisterna med att deras familjer skulle följa efter, så att Tyskland skulle slippa schavottera i internationell press för att man deporterat kvinnor och barn.

Regeringen i Polen hade tidigare det året beslutat att upphäva medborgarskapet för alla polacker som bott utomlands i mer än fem år. Den 27 och 28 oktober 1938 arresterade tysk polis 17 000 polska judar och förde dem till den polska gränsen. Judarna hade inget annat val än att bege sig mot de polska gränsbommarna. Men där möttes de av polska gränsvakter som tvingade dem tillbaka. Vid de tyska gränsbommarna fick de samma brutala bemötande.

I flera dagar huserade de tusentals deporterade judarna, i hällande regn, i ingenmansland. Till slut bidrog uppmärksamheten i internationella media till att de polska myndigheterna ändå tog emot dem – för att spärra in dem i ett vidrigt flyktingläger i närheten av den polska staden Zbaszyn.

En av de polska familjer som utsattes för denna omänskliga behandling var familjen Grynszpan från Hannover. Herschel var familjens 17-årige son.

Nazisterna förklarade att deras angrepp på civila judar över hela Tyskland natten mellan den 9 och 10 november 1938 – Kristallnatten – var ett svar på “judarnas terroristdåd”, att det var Tyskland som försvarade sig. Vad som hände tusentals oskyldiga judiska civila, vet vi.

Vi vet också att Kristallnatten brutaliserade nazisterna själva. Det flyttade fram deras gränser. Det är allmänt känt att Kristallnatten blev en avgörande milstolpe på vägen mot Förintelsen.

1937 kunde ingen – inte ens nazisterna själva – föreställa sig Förintelsen, det industriella massmordet med gaskammare på sex miljoner judar. Om någon hade sagt att det skulle ske bara fyra år senare, hade denne blivit i det närmaste idiotförklarad. Men det ena leder till det andra, mentala gränser flyttas fram, varje överträdelse sänker den moraliska tröskeln hos oss människor, våra egna brutala handlingar brutaliserar oss. Steg för steg blir vi värre och värre om vi anträder det sluttande planet.

Vi måste använda lärdomen från Kristallnatten till att förstå hur det fungerar. Har man börjat exploatera terroristdåd till att mörda civila, kommer man att fortsätta på den inslagna vägen tills man stoppas. Den som rättfärdigar mord på civila, förstör sig själv moraliskt.

Under Kristallnatten råkade det vara judar som var måltavla. Men det är inte en unikt judisk historia. Rohingyerna i Myanmar råkade ut för samma sak, liksom uigurerna i Kina, hutuerna i Rwanda, romer under 500 års europeisk historia, muslimer efter 11 september, muslimer i Sarajevo, och nu palestinier. Vilka är det imorgon? Latinos i ett Trump-styrt USA? Invandrare i ett SD-styrt Sverige?

Om de judiska offren för Kristallnatten kan lära oss att aldrig mer exploatera terroristdåd till att begå massmord på civila, så har vi i alla fall fått en lärdom av det de råkade ut för. Deras död manar oss: Låt ingen exploatera terroristdåd till att begå massmord igen! Aldrig mer!

Christer Bergström

Christer Bergström är författare till ett 40-tal böcker om andra världskriget och Tredje riket.

You May Also Like