Småländsk smed kan leda utredningen om mordet på Olof Palme framåt

Från Sveriges Exportråds presentavdelning, inhyst i Industrihuset på Östermalm i Stockholm, skickades någon gång under våren 1986 en glasfigur, tillverkad av Orrefors. Försändelsens destination var Sydafrika. Avsändaren hette Per Gunnar Vinge, säkerhetsdirektör på Industriförbundet. Vinge hade tidigare varit chef för SÄPO. Han tvingades lämna SÄPO 1970 efter att ha misstänkliggjort Olof Palme, och påstått att denne var en … Läs mer “Småländsk smed kan leda utredningen om mordet på Olof Palme framåt”

Read more

Gräns – krönika av Tobias Persson

Ikväll (4/9) såg jag filmen Gräns efter en novell av Johan Ajvide Lindqvist. Den handlar om tullaren Tina, som bor med hunduppfödaren Roland, men träffar larvsmugglaren Vore. Förutom referenser till nationella minoriteter, social ingenjörskonst och tvångsadoptioner, förs mina tankar till rasism och hur “majoritetssvennar” betraktar “invandrare”. Som några avvikare, som ska anpassa sig till, men aldrig kommer bli … Läs mer “Gräns – krönika av Tobias Persson”

Read more

100 år sedan “spanska sjukan” svepte över världen

I år är det 100 år sedan den fruktade “spanska sjukan” svepte som en farsot över världen. “Spanska sjukan” var en en influensa, förmodligen orsakad av ett fågelvirus, som ofta ledde till lunginflammation med dödlig utgång. Antibiotika fanns inte på den tiden.

Denna pandemi bröt ut i slutet av 1:a världskriget och varade 1918-1920. Man beräknar att cirka … Läs mer “100 år sedan “spanska sjukan” svepte över världen”

Read more