Vi kan fortfarande räkna med några enstaka minusgrader under nattetid ett tag till…

20 mars – idag är vårdagjämningen här

Idag måndag (20 mars) infaller den så kallade vårdagjämningen. I år inträffar det sent på kvällen. Så ikväll kan man gå ut på sin altan eller balkong och skåla in vårdagjämningen om man så vill.

Vid vårdagjämningen är natt och dag ungefär lika långa. Och kanske framför allt, dagen är lika lång över hela jorden, vilket kanske skänker en känsla av gemenskap.

Att natt och dag är lika långa är en sanning med modifikation. Eftersom solens strålar bryts och sprids i atmosfären når solens strålar lite över halva jordklotet på en gång, så därför är dagen något längre än natten. Dagen blir också längre än natten, eftersom man räknar solnedgången som när hela solskivan nått under horisonten.

Bilden ovan visar hur solen belyser jorden vid dagjämningspunkterna.

Vår- och höstdagjämning

Vår- och höstdagjämning är kanske enklast att förstå om man ser på jorden och solen i ett perspektiv från rymden, såsom bilden ovan visar. När jordaxeln är vinkelrät mot solen lyser solen lika mycket på norra som på södra halvklotet, och det sker vid vår- respektive höstdagjämning. Lutar den norra delen av jordaxeln mot solen blir dagen längre på norra halvklotet, och tvärtom när den lutar från solen. När lutningen är som störst inträffar sommar- och vintersolstånden.

Vårdagjämningen är egentligen inte en dag, utan en exakt tidpunkt när solen står exakt vinkelrätt mot jordaxeln. Idag inträffar alltså detta fenomen sent i kväll.

Sjudygnsprognos för Eskilstuna

Idag börjar också det kurdiska nyåret

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyåret. Bland iranska folk, inklusive de i Afghanistan och Tadzjikistan, firas fortfarande det iranska nyåret (Nouruz) på vårdagsjämningsdagen. Den kurdiska varianten, Newroz, har delvis andra inslag och bakgrund. Du kan läsa mer om den kurdiska varianten, Newroz, genom att klicka på länken här nedan:

Newroz – Det kurdiska nyåret

You May Also Like