Hopp över eld vid Newrozfirande.

Newroz – Det kurdiska nyåret

Newroz, som betyder ny dag, är det kurdiska nyåret som börjar vid vårdagjämningen då man firar vårens återkomst.

Det är en tradition som firats i ett par tusen år, inte bara av kurder utan även i Afghanistan, Indien, Pakistan, Iran och andra länder i Asien.

För kurderna är newroz en eldfest som enligt en kurdisk folksägen firas till minne av att man befriat sig från en ond kung, Zuhak, som förslavat och styrt över det kurdiska folket.

Newrozfirandet påbörjas vid vårdagjämningen, som i år infaller 20 mars, och kan pågå i 13 dagar i visa delar av Kurdistan.

“Fram till 1995 var det förbjudet att fira newroz i Turkiet. 2010 återinfördes förbud mot att fira newroz på andra dagar än själva dagen då vårdagjämningen infaller. Därför är newrozfirandet politiskt laddat i Turkiet”, enligt Wikipedia.

Newrozfirande i eskilstuna

Här i Eskilstuna firas newroz nu på måndag 20 mars. Det är Kurdiska föreningen som bjuder in till eldfest vid Vilsta mellan kl 18-21 (se bifogad affisch).

I år firas newroz i skuggan av den fasansfulla jordbävningen som drabbat delar av Turkiet och Syrien. Inte minst den autonoma kurdiska provinsen Rojava i nordöstra Syrien.

Lästtips:

Rolf Waltersson

PS. Jag fick ett mejl från en kurdisk kamrat som vill förtydliga en detalj i min text som blev lite missvisande:

Kurderna firar inte Newroz som eldfest. Vi firar Newroz som nyårs- och nationaldag. Eldfesten firas en vecka innan Newroz som kallas Carsembe sor”.

You May Also Like