Foto: Rebeccas Pictures / Pixabay.

♥️Störst av allt💚

Johanna Månsson:

Det sägs att kärlek inte går att köpas för pengar. Men på Alla hjärtans dag går det alldeles utmärkt att skämma bort sin käraste med rosor, choklad, smycken och middag. Ty störst av allt är kärleken!

Den 14:e februari lär en hel del eFOLKET-läsare bli bjudna eller kommer bjuda på middag hemmavid, medan andra månntro redan bokat bord på någon mysiga restauranger … Vad vet jag, valet är ert!

Men slå gärna ett mänskligt öga (inte getöga) på vad som ligger bakom er kommande kärleksmiddag. Ska ni äta ute, försök välja ur menyn utifrån ett bredare perspektiv än smaklökarna. För merparten av måltiderna på Valentines dag lär innehålla minst en ingrediens ifrån djurriket, om inte kött så åtminstone ägg och mejeriprodukter.

Oavsett vad: Hur döden ser ut vet nog få här i världen, men desto fler fyller sina magar, flera gånger varje dag, med död. Störst av allt är ju kärleken sägs det … Sägs det även att mat (att tillaga & bjuda på till någon) är en kärleksförklaring. Hur döden ser ut vet de som utför arbetet.

Vad gör det för en människa att rutinmässigt döda, döda, döda. Att vada i blod, inälvor, dödsångesten och bajs ifrån dem som skall ingå i framtida kärleksförklaringar. Är det också en typ av kärlekshandling? Att döda på löpande band, där utvalda djurarter ska hamna på våra tallrikar …

Störst av allt är alltså döden, att döda någon som inte vill dö för oss. Jag ser ingen annan förklaring, ifall vi fortsätter inkludera en gång levande individer i matlagningen och kallar det kärlek.

Så reflektera gärna själva över innebörden och förhoppningsvis inser ni som läser detta att strävan efter att göra mest (och bäst) kärlek stavas v e g a n i s m.

Johanna Månsson,
Lund

Kärleken är universell! Adopterade katterna Agnes & Kenshin, hästen Havanna & grisen Otto på Malvadal grisfristad samt Sahara på Åsas Hönsfristad. Foto privat.

You May Also Like