Så kan vi äntligen i Aftonbladet få läsa en dementi av de falska påståendena att Evo Morales vann valet i Bolivia med valfusk. Högerpartierna i I Bolivia använde det faktum att rösträkningen pausades som ett argument för att valfusk begåtts. Inte ens dessa högerkrafter kunde förneka att Morales fått flest röster.
Vad de hävdade var att han inte vann med en marginal på mer än tio procent. Vallagen i Bolivia säger nämligen att om marginalen är mindre än tio procent så måste det till en andra valomgång. När svensk media rapporterade struntade man ofta i detta och bibringade läsarna att Morales i själva verket förlorat hela valet men klarat sej genom valfusk.
Nu är det alltså klarlagt att valet gick rätt till och att Morales vann med mer än tio procent, att högern ljög och att media vidareförmedlade lögnerna. Så här skriver Jon Weman i en artikel (Aftonbladet Kultur) med rubriken “Bomben: Inget valfusk” i Aftonbladet 9/3 2020:
Washington Post levererade ett mindre bombnedslag i slutet av förra månaden: två forskare från Institutet för valdataforskning på Massachusets Institute of technology (MIT) har analyserat siffrorna från det bolivianska valet i oktober distrikt för distrikt – och avfärdar valfusk.
Förändringen under rösträkningen förklaras av att landsbygden, där dåvarande presidenten Evo Morales och hans parti MAS har sitt starkaste stöd, räknades sist. Fortfarande efter tre månader har den nya regeringen nämligen inte presenterat några bevis för omfattande fusk eller ens en förklaring till hur det förmodas ha gått till. Det avgörande (för anhängarna av teorin om valfusk – eFOLKETs anmärkning) var Amerikanska samarbetsorganisationens (OAS) försäkran att resultatet helt enkelt var statistiskt omöjligt. OAS måste nu granska och förklara svagheterna i sin rapport” menar exempelvis Mexikos regering i ett uttalande.
Sannolikheten för det är dock inte stor. MIT- forskarnas artikel har återgetts i få internationella medier, de ursprungliga påståendena om valfusk i nästan alla … Ett exempel på hur enkelt mäktiga institutioner kan kontrollera mediebilden på ett skeende: går det bara snabbt ut och etablerar en sanning är det få som ifrågasätter den senare.
I Sverige har utrikesminister utrikesminister Ann Linde vägrat fördöma kuppen mot Morales. En anledning har varit att hon satt sin tilltro till de uppgifter om valfusk som MIT – forskarna nu visat vara “Fake News”.
Hennes kommentar efter kuppen:
– Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt.
I Ann Lindes värld finns det alltså dessutom positiva statskupper. På den direkta frågan hur hon ser på militärens agerande svarar hon:
– Jag kan inte säga något speciellt om det, mer än att det är positivt att man hörsammar de reaktioner som har varit om att valet inte var rättvist och att man nu gör ett nytt val.
(TT-citaten från Aftonbladet på nätet 11/11)
Företrädare för Latinamerikagrupperna i Sverige som eFOLKET har varit i kontakt med säger:
– Om det finns någon anständighet inom utrikesdepartementets ledning borde vi snarast se en ordentlig ursäkt och ett fördömande av högerkuppen. Och OAS har avslöjats som ett tjänstvilligt instrument i händerna på den US-amerikanska regeringen och den latinamerikanska högern.
Peter Widén