Venezuela: Tre dagar av våldsam högeropposition

Axplock från Resumen Latinoamericano 21-24 juli. Översättning Eva Björklund.

20 juli – 7 döda

Oppositionens utlysta ”generalstrejk” torsdagen 20 juli, för att störta regeringen – samma dag som de också genomförde sin ”folkomröstning” – fick dålig uppslutning, men antalet döda blev högt. Inrikesdepartementet rapporterar 7 döda under dagen. Andrés Uxcátegui dog när han skulle utlösa en hemmagjord sprängladdning mot nationalgardet under en våldsam oppositionsdemonstration i delstaten Carabobo. Han skadades i bröstkorgen och fördes till sjukhus, där han dock avled.

Barrikader och skottlossning

Högern högg ner träd och byggde barrikader för att hindra biltrafik på flera huvudleder under ”generalstrejken” den 20 juli. Ronney Tejera (24 år) och Sury Hurtado (34) träffades av flera skott och dog när de närmade sig en barrikad i stadsdelen Santa Eulalia y Los Teques.

Mordbrand i Zulia

Victor Márquez (34) omringades av flammorna när ett våldsam oppositionsgäng satte eld på första och andra våningen på Bostadsstyrelsen i Zulia den 20 juli. Han kastades sig ut genom fönstret och dog av huvudskador vid nedslaget i gatan. De ansvariga arresterades den 22 juli. Det var andra gången som Zulias Bostadsstyrelse blev utsatt för mordbrand, första gången var den 24 maj, då en oppositionsgrupp antände styrelsens huvudbyggnad.

Och två kvinnor dog när ett snabbköp plundrades i stadsdelen Altos de Jalisco i huvudstaden Caracas. De dog när de grep tag i en högspänningskabel i butiken. Myndigheterna utreder också hur en 15-årig åskådare dog vid en våldsam demonstration i delstaten Zulia under generalstrejken.

Väpnat angrepp på solidaritetsbrigad från Brasilien och Argentina

Angreppet den 22 juli riktades mot den internationalistiska brigaden Apolonio Carvaljo från Brasiliens Jordlösas Rörelse. Det väpnade gänget trängde in på jordbrukskooperativet Caquetios i Cabudare, Lara, där de gav sig på och misshandlade de argentinare och brasilianare som arbetade i jordbruket. De stal också utrustning, mat, arbetsmaterial och en bil. Det var inte första gången. Småbrukarrådet i Lara har anmält flera anfall som tillsammans har lett till att hundratals familjer tvingats lämna sina jordlotter

Angreppen på valen till grundlagsförsamling har börjat

I Mérida har fascister börjat angripa kandidater till grundlagsförsamlingen. Den 23 juli gav de sig på en kandidats bostad med molotovcocktailbomber.

På de antisociala näten sprider oppositionen redan en ny kampanj, för att förmå de skollokaler som ska fungera som vallokaler att inte öppna sina portar den 30 juli, när allmänna valen till grundlagsförsamling ska hållas. De sätter upp plakat på skolorna: ”Stängd vallokal. Här deltar vi inte i valen till grundlagsförsamling”. Twitter sprider uppmaningen till alla skolmyndigheter i landet.

Källor Resumen Latinoamericano 1707221-24,

Översättning Eva Björklund