Foto: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash.

Världens största krigsmonster på PR-besök i Oslo

Världens största hangarfartyg, amerikanska USS Gerald R Ford, har anlöpt hamnen i Oslo:

“Fartyget välkomnades av tusentals åskådare när det seglade upp i Oslofjorden under onsdagsmorgonen. Det lade sedan till utanför huvudstaden vid lunchtid”, skriver Aftonbladet.

Under nästa vecka ska detta monster till krigsmaskin delta vid Nato-övningar längs den norska kusten.

Att det rör sig om en makt- och styrkedemonstration framgår med önskvärd tydlighet av att fartyget först ska ligga en vecka i Oslo till allmän beskådan, och beundran, innan själva militärövningarna drar igång.

USS Gerald R Ford “är en ny generation superhangarfartyg i den amerikanska flottan, uppkallad efter presidenten Gerald R Ford”, skriver Wikipedia.

Detta monsterfartyg är 333 meter långt och har en besättning på 4 660 man. Det drivs av två kärnbränsledrivna motorer. Det är beväpnat med luftvärnsrobotar och kan ta upp till 90 flygplan och helikoptrar. Vikten är ungefär 101 660 ton.

Kostnaden för att bygga detta monster uppgick till 13,3 miljarder dollar. Omräknat till dagens växelkurs motsvarar det närmare 144 miljarder kronor.

Utöver byggkostnaden har vi sedan alla driftkostnader som ett sådant här krigsfartyg drar med sig.

Enligt planerna ska USA skaffa ytterligare två sådana här hangarfartyg, som ska heta John F Kennedy och Enterprise.

Enterprise har synonymer som vågstycke, business, företagsverksamhet och affärsföretag. Ett passande namn utifrån begreppet “militärindustriella komplexet” (se lästips)

Då kommer det att kosta ytterligare närmare 300 miljarder kronor (om inte kostnaderna stiger ytterligare) i militära muskler för att göra världen “fredligare och säkrare” med ytterligare två krigsmonster.

Nu handlar det inte bara om USA och den militära kapprustningen. Hela världen tycks ha blivit galen:

“Världens militärutgifter når nya rekordnivåer när utgifterna i Europa rusar”, är rubriken på senaste rapporten från SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) den 24 april i år.

Rapporten visar att världens militärutgifter 2022 uppgick till 2 240 miljarder dollar, en ny rekordnivå.

Omräknat till svenska kronor blir det ofattbara 24 214 miljarder kronor.

De kraftigt ökande militärkostnaderna beror till stor del på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Enligt SIPRI står USA, Kina och Ryssland för 56 procent av världens totala militärutgifter 2022.

“USA har fortsatt världens klart högsta militärutgifter. De amerikanska militärutgifterna uppgick till 877 miljarder dollar under 2022, vilket var 39 procent av världens totala militärutgifter och tre gånger så mycket som Kina, som har världens näst högsta militärutgifter”, skriver SIPRI i sin rapport. (se lästips)

Är det någon som på fullt allvar tror att världen blir säkrare genom denna vansinniga kapprustning, där även Sverige medverkar efter ”bästa förmåga”genom kraftigt ökade militära utgifter och genom vapenexport till kreti och pleti. Alltså till diktaturer och krigförande länder.

Åter dags att citera Henrik Tikkanen i Ansikten och Åsikter:

“Krig löser inga problem och därför fortsätter de”

“Det är uppenbart att politikerna är dummare än militärer. När militärerna tar makten avskaffar de politiken. men politikerna har aldrig vett nog att göra sig av med militärerna”

Ibland funderar man över vad man i stället kunde använda 2 240 miljarder dollar till för att göra världen till en bättre plats för alla. Kanske rusta för fred i stället för att rusta för krig?

Eller, för att åter citera Henrik Tikkanen när han cyniskt konstaterar:

“Vi vill hjälpa de fattiga länderna att göra oss rika”

Lästips:

Rolf Waltersson