Kommer pengarna från bankens mage? Eller hur går det till när pengar skapas?
Det kanske är lite som med hönan och ägget.
Det är länge sedan jag läste Karl Marx och hans mervärdesteori. Minns jag rätt handlar det om att värden och mervärde skapas genom arbete.
Enligt Marx och hans teori teorin är pengar en form av ackumulerat arbete, eller sparat arbete.
När man idkade byteshandel kunde till exempel bonden byta till sig ett par skor som skomakaren tillverkat, mot att skomakaren fick en tunna säd av bonden.
Det gick ut på att de varor man bytte med varandra motsvarade ungefär lika mycket nedlagt arbete. Man kan säga att man bytte timme mot timme, på ett ungefär.
När byteshandel inte funkade i ett allt mer urbant samhälle fick pengar motsvara varans värde så att “byteshandeln” gick via pengar.
Från borgerligt håll pratar man ofta om att det är i företagen pengarna växer. Det är företagen, främst de privata, som skapar de pengar som sedan kan fördelas och användas på olika sätt. Löner till de anställda, vinster till ägarna och skatt till vår gemensamma välfärd.
I sin mest vulgära form talar man till och med om den “närande” och den “tärande” sektorn.
Det betyder att läkaren på en vinstdrivande vårdcentral är “närande”, medan läkaren på en landstingsägd vårdcentral är “tärande”. Om man säljer ut och privatisera landstingets vårdcentral blir plötsligt läkaren som följde med på köpet “närande”.
Miraklens tid är inte förbi.
Vad man glömmer i den borgerliga ekonomiska teorin är att det egentligen är arbetarna på företagen som genom sitt arbete skapar detta (mer)värde.
Pengar i sig skapar inget, även om en del tror att “pengarna kan arbeta” så att man blir rik medan man sover.
Jag råkade halka in på ett filmat klipp på YouTube som visar lite av den borgerliga ekonomiska teorins förvirring när man ska förklara varifrån pengarna kommer.
Gå in och titta och lyssna. Det är snudd på lyteskomik när Nordeas chefsekonom Annika Winsth inte vet varifrån pengarna kommer och var pengarna skapas.
Att hon dessutom råkar heta Winsth gör det hela ännu roligare. En av Annika Winsths meriter är att hon 2012 utsågs till “årets bankprofil” av tidningen Privata affärer med motiveringen:
“Få kan som hon på ett pedagogiskt sätt förklara komplex ekonomi”.
Läs och lyssnartips:
- Nordeas chefsekonom Annika Winsth “vet inte” hur pengar skapas – YouTube.
- Annika Winsth – Wikipedia.
- Kvacksalveri – Wikipedia.
PS. Jag har ingen som helst ekonomisk utbildning. Jag är kvacksalvare inom området. Men det tycks jag inte vara ensam om.
Rolf Waltersson