Bild från youtube.com

USA-sanktioner mot Ryssland drabbar svenska arbetare

Denna artikel har tidigare (19/10) publicerats i proletaren.se. Författare är Lenita Åberg,  journalist på PROLETÄREN. Hon har också under året medverkat flitigt som skribent i eFOLKET.

Aluminiumfabrik tvingas lägga ner

I mer än 75 år har arbetarna på Sundsvallsfabriken Kubal (Kubikenborg Aluminium AB), Västernorrlands största metallindustri, producerat aluminium. Nu riskerar 480 personer att bli av med sina jobb. Över 1000 arbetstillfällen kan indirekt komma att försvinna.

Sedan 2007 ägs Kubal, Sveriges enda producent av aluminiumråvara, av den ryska industrikoncernen Rusal, vilken är världens näst största aluminiumproducent med cirka 10 procent av marknaden. Den amerikanska regeringens sanktioner mot de ryska ägarna gör att fabriken kan tvingas stänga ner. Förhandlingar pågår just nu mellan EU och amerikanska OFAC, Office of foreign assets control.

Peder Björk (s).

– Vi befinner oss i en tidpunkt där läget är väldigt allvarligt för Kubal med tanke på att tidsfristen som är satt närmar sig med stormsteg. Ser man ingen ljusning innebär det att Kubal måste vidta åtgärder redan tidigare. En sån här verksamhet kan inte bara stängas av och på från en dag till en annan, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

En nedstänging av Kubal tar cirka en månad. När strömmen bryts stelnar tusentals ton material i Kubals ugnar.

– Regeringen gör det de kan för att påverka situationen. Näringsminister Mikael Damberg besökte fabriken under onsdagen för att prata med arbetarna och företagsledningen, säger Peder Björk som även han besökte Kubal.

Han berättar att fabriksarbetarna ser allvarligt på situationen och att de inte har en möjlighet att själva påverka den. Makten ligger långt borta från Sverige, från Sundsvall och arbetarna på Kubal. En avveckling av fabriken kommer att ha stora konsekvenser för kommunen. I första hand för arbetarna som mister sina jobb, men också minskade skatteintäkter för kommunen samt eventuellt ökade kostnader för skattebetalarna då miljösanering av området blir en dyr affär.

– Det här är en verksamhet med en stor miljöeffekt. Det är en viktig fråga, men där har vi inte sprungit händelserna i förväg. Verksamhetsutövaren har dock alltid ett ansvar.

– Vi på lokalpolitisk nivå kan inte på något sätt påverka hur man löser den här internationella konflikten. Kommunens viktigaste uppgift är att hålla oss informerade om hur det går, men också förbereda oss på en situation där det här inte löser sig. Vad händer då? Vi måste vara den koordinerande parten som ser till att arbetsförmedlingen, länsstyrelse, fackliga organisationer och företaget självt är redo om det värsta skulle inträffa.

Nu brinner det i knutarna hos de politiska topparna. EU- och handelsminister Ann Linde befinner sig i USA för möte med ansvariga myndigheter. I och med detta lyckades man flytta fram nedläggningen som var tänkt att ske den 12 november till den 12 december. Dock måste avvecklingen starta den 12 november.

– Man bör tillägga att det här är det enda aluminiumsmältverket i Sverige. Ungefär 50 procent av det som tillverkas på Kubal går till fabriker som bearbetar aluminium i Sverige. Många andra arbetsplatser som är beroende av den här leveransen kommer att påverkas i allra högsta grad.

Det amerikanska finansdepartementet har i ett uttalande sagt att sanktionerna inte var tänkta att drabba “vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”. Detta är dock bara tomma ord för arbetarna på Kubal.

Proletären har försökt att nå både Kubals pressavdelning och facket på Kubal för en kommentar, dock utan att lyckas.

Lenita Åberg

Artikeln har tidigare varit publicerad i Proletären

 

Facket tidning Dagens Arbete skriver också om detta fall

I slutändan ligger våra öden i USA:s händer

Smältugnarna på aluminiumverket Kubal brinner än. Egentligen var det tänkt att de skulle stängt ner för en vecka sen. Men USA:s finansdepartement fördröjer sanktionerna mot ryska företaget Rusal som äger Kubal ytterligare en månad. För de drygt 500 arbetarna på aluminiumverket innebär det att man fortfarande har ett jobb att gå till, åtminstone ett tag till.

– Många känner sig som vikarier, det blir som att man får förlängt en månad i taget, klart folk är oroliga för sina jobb, säger Stefan Hultman, ordförande i avdelningsstyrelsen för IF Metall i mellersta Norrland som själv arbetar på Kubal.

Det var i april som USA utökade sina sanktioner mot Ryssland. De nya sanktionerna drabbade bland annat den ryske oligarken Oleg Deripaska som äger Rusal. Sanktionerna som till en början skulle träda i kraft den 5 juni har sen dess skjutits fram tre gånger av finansdepartementet.

– Tyvärr har vi som jobbar här svårt att påverka, de här sakerna bestäms långt över våra huvuden. I slutändan ligger våra öden i USA:s händer, säger Stefan Hultman.

Det nya datumet som sanktionerna ska träda i kraft är den 12 december. I ett försök att undkomma sanktionerna så har Rusals vd och de styrelsemedlemmar som tillsats av Oleg Deripaska självmant valt att avgå. Om det inte hjälper kommer man vara tvungen att börja släcka ner ugnarna redan i mitten på november för att minimera skadorna på ugnarna. Och en omstart kan ta upp till sex månader.

Kubals företagsledning har haft nära kontakt med de ryska ägarna.

– Vi förbereder oss för alla tänkbara scenarion, men träder sanktionerna i kraft så finns det ingen plan b som kan hålla fabriken i drift, säger en talesperson för Kubal.

Citat ur Dagens Arbete

You May Also Like