Foto: Franziska_Stier/Pixabay.

Trump sätter sig över FN:s havsrättskonvention – Öppnar för gruvbrytning till havs

Genom ett presidentdekret har nu Donald Trump gett grönt ljus för att USA kan börja med gruvbrytning till havs, även på internationellt vatten.
Därmed föregriper och sätter han sig över FN:s havsrättskonvention som är på väg att ta fram regelverk, som bland annat gäller just gruvbrytning till havs.

Gruvbrytning till havs är något av en ”het potatis”. Det finns värdefulla mineraler. Men det är en gruvbrytning förenat med stora ingrepp i den marina miljön. Forskare höjer ett varnande finger.

”Gruvor i djuphavet – ett väldigt farligt experiment som kan få förödande konsekvenser”, skriver Greenpeace i en rapport där man varnar för sådan här gruvbrytning:

”Gruvbrytning i djuphaven skulle kunna orsaka allvarliga och potentiella irreversibla skador i djuphavet och det unika marina liv som finns där. Dessutom skulle en sådan gruvdrift kunna skada de naturliga processer som lagrar koldioxid, och på så vis förvärra klimatkrisen”, skriver Greenpeace.

FN:s havsrättskonvention undertecknades 1982 och trädde i kraft 1994. Fram till nu är det 170 länder som undertecknat konventionen. Av dessa har flertalet länder även ratificerat konventionen, vilket innebär att man har anpassat sin egen lagstiftning i enlighet med FN-konventionen.

Inte helt oväntat är USA ett av de få länder som varken undertecknat eller ratificerat FN:s havsrättskonvention. Att jag skriver ”inte helt oväntat” beror på att USA har ”för vana” att ställa sig utanför många av de av FN antagna konventionerna. På bifogad karta kan ni se de länder (markerade med grått) som inte står bakom FN:s havsrättskommission.

Det något inkonsekventa i sammanhanget är att USA kräver att Kina ska följa FN:s havsrättskonvention – samtidigt som USA vägrar underteckna och ratificera konventionen.

Anmärkningsvärt är att det kanadensiska gruvföretaget The Metal Company nu försöker etablera ett samarbete med USA när nu Trump öppnar för att USA ska etablera gruvbrytning till havs, eftersom kanada är ett av de många länder som undertecknat FN-konventionen:

”I april 2025, efter att USA:s president Trumps exklusiva order om offshore-gruvdrift, lämnade The Metal Company in ansökningar o ett kommersiellt utvinningstillstånd och två prospekteringstillstånd enligt Deep Seabed Hard Mineral Resources Act och föreskrifter fastställda av National Oceanic and Atmospheric Administration”, skriver Wikipedia.

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) är den amerikanska tillsynsmyndigheten. Tanken är att det kanadensiska The Metal Company ska vara med på ett hörn när Trump nu öppnar för gruvdrift till havs.

Jag vet inte hur det här ska tolkas. Betyder det att det bara är länder som undertecknat och ratificerat FN:n havsrättskonvention som är skyldiga att följa ”spelreglerna”, men att företag inom länderna står utanför spelreglerna?

”Kanadensiska The Metal Company hör till de bolag som är mest ivriga att få regler på plats som tillåter utvinning av sällsynta metaller på havsbotten. Syre har tidigare rapporterat om hur företaget vänt sig till just USA i försök att kringgå FN-organet International seabed authority (ISA) som är den instans som ska färdigställa regelverket”, skriver Syre.

Ska det tolkas som att om The Metal Company arbetar i beskydd av USA och Donald Trump, så är det okej att bedriva gruvdrift i strid mot FN-konventionen?

Frågan vem som har rätt att exploatera haven är inte unik. Samma gäller månen. Vem ”äger” månen? Och vem ”äger” rymden när nu cirka 5 000 satelliter svävar runt jorden. Varav 2 000 är i drift och 3 000 är ”rymdskrot”.

Samma fråga gäller Antarktis. 1959 ingicks ett fördrag om ”fredning och avmilitarisering av Antarktis”, och en konvention 1980 ”om bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis”.
Men ändå är det sju länder som gör anspråk på Antarktis. Det är Norge, Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Chile, Argentina och Storbritannien. Fortfarande är det inte avgjort vilket land eller länder som ”äger” Antarktis.
Måste någon ”äga” Antarktis? Kan inte pingvinerna få ha det ifred?

Rolf Waltersson

Lästips:

FN:s havsrättskonvention – Havs och Vattenmyndigheten

Gruvor i djuphavet – ett väldigt farlig experiment – Greenpeace. Mars 24, 2023

Söker tillstånd för gruvdrivt i haven – efter Trumps presidentorder – Syre.

Förenta nationernas havsrättskonvention – Wikipedia

You May Also Like