Thorstein Bergman, en av vår tids största visdiktare och trubadurer, är död.
För de flesta är Thorstein Bergman nog mest känd för sina tolkningar av Dan Andersson, Nils Ferlin, Helmer Grundström, Emil Hagström, och flera andra kända svenska författare och poeter.
Det finns ett album från 1977 där Thorstein Bergman tonsatt dikter av Dan Andersson, Petter Bergman, Nils Ferlin, Harald Forss, Helmer Grundström, Emil Hagström, Erik Axel Karlfeldt och Birger Norman. Ett LP-album med en något annorlunda och “konstnärlig” framsidesbild med titeln “Tonsättningar: Thorstein Bergman”.
Thorstein Bergman förknippas främst för sina tolkningar av Dan Andersson; “Omkring tiggarn från Luossa”, “Helgdagskväll i timmerkojan”, “En spelmans jordafärd” med flera, samt “Om du nånsin kommer fram till Samarkand”, som han själv skrev text och musik till.
Men Thorstein Bergman hade många andra strängar på sin lyra, bland mycket annat gjorde han fantastiska tolkningar av den franske vissångaren Georges Brassens och dennes texter med något “svart” humor.
Albumet “De som står kvar” är en hyllning till arbetarklassen med sånger som “Vår tids arbetarsång”, “Ganska taskigt pröjs”, “Därmed var nittonhundratalet över”.
Att Thorstein Bergman hade “hjärtat till vänster” framgår med all tydlighet i albumet “Latinamerika spel om en verklighet” som kom ut 1970. I sånger som “Generalens sång”, “Allting är precis som vanligt” och Santo Domingo, gisslar han USA-imperialismens härjningar på USA:s “bakgård” Latinamerika.
Sången “Guds Finger” handlar om att Pentagon har sitt finger med i spelet genom att backa upp och understödja allehanda diktatorer och militärkupper i Latinamerika
Den sång på det albumet jag burit med mig sedan det kom ut är “Hur Mycket Längre Ska Vi Vänta Kamrater?” – en ballad med innerlig glöd och vrede, men också med hopp och tro på en bättre och mer rättvis värld utan krig och förtryck.
Thorstein Bergman började som rocksångare. En av de första bilderna man hittar på honom är från 1957 då han är 15 år – “A Rock Group in Örebro 1957”.
Sitt mediala genombrott fick Thorstein Bergman då han medverkade i Hylands Hörna 1965.
Thorstein Bergman dog 79 år gammal. Men hans sånger lever vidare.
“Folk Som Har Sånger Kan Inte Dö”. Titeln på ett album med Monica Zetterlund och Thorstein Bergman.
Gå in och titta, och framför allt lyssna:
- Thorstein Bergman & Slyngelkören – Alla tillsammans – (Grammisgalan 1995), YouTube.
- Thorstein Bergman – Waltzing Matilda – Hylands hörna 1965, YouTube.
Rolf Waltersson