Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Terrorn mot Gazas befolkning: FN:s generalförsamling röstade för omedelbar humanitär vapenvila

Igår röstade FN:s generalförsamling för en omedelbar vapenvila i kriget i Gaza-området.

För vapenvila röstade 153 av FN:s medlemsstater, medan 10 röstade emot och 23 avstod. EU-staterna var splittrade.

USA – som nyligen genom sitt veto stoppade en liknande och bindande resolution i FN:s säkerhetsråd – röstade tillsammans med Israel naturligtvis emot. Dessa två fick sällskap av Papua New Guinea, Paraguay, Österrike,Tjeckien, Guatemala, Liberia, Mikronesien och Nauru.

Att Sverige denna gång röstade för en vapenvila innebar en kovändning, sett mot bakgrunden av den tidigare omröstningen i generalförsamlingen och utrikesminister Tobias Billströms uttalande strax före gårdagens omröstning. Möjligen kan det ha funnits en press från Norge, som röstade för vapenvila också förra gången. Igår röstade alla de nordiska staterna för ett humanitärt eldupphör.

Resolutioner i Generalförsamlingen är, till skillnad från resolutioner i Säkerhetsrådet, inte bindande. Trots den överväldigande majoritetens mening kan alltså omröstningen igår ses som endast en opinionsyttring, som i bästa fall kan fungera som en politisk press på Israel.

Israels reaktion på omröstningen blev omedelbart ett aggressivt tillbakavisande av majoritetens mening, medan Palestinas representant, Riyad Mansour, betonade att resolutionen inte vädjar om utan kräver ett eldupphör.

Antalet dödade i Gaza-området har nu passerat 18 000. Av dem beräknas omkring 7 000 vara barn.