Sverige klart för semifinal i dam-VM

Det svenska damlandslaget gjorde en mycket stabil insats i kvartsfinalen mot Japan. Sverige kontrollerade stora delar av matchen och vann med 2-1. Nu väntar Spanien i semifinalen som spelas på på tisdag den 15 augusti.

Det blev inte så tufft som som förväntat för Sverige i matchen mot Japan. De svenska damerna gick in respektlöst och vann boll på boll genom ett väldigt aggressivt presspel. Japanskorna fick inte mycket möjlighet att bygga något spel. Bollinnehavet var massivt till Sveriges fördel.

1-0 kom en dryg halvtimme in i matchen efter en tilltrasslad frispark, det var Amanda Ilestedt som dröjt sig kvar i straffområdet, den svenska backen kunde trycka in bollen och gjorde därmed sitt fjärde mål i turneringen, bäst av alla i laget.

Strax innan halvtid var Asllani bara en stolpe ifrån att göra ett andra mål efter en briljant framspelning av Fridolina Rolfö. Målvakten gjorde dock en kanonräddning, den lilla touch hon fick på bollen gjorde att Asllani förnekades ett mål i den situationen.

Sverige gjorde en mycket taktiskt fin halvlek och gav inte Japan någon chans. Det var det blågula laget som även inledde andra halvlek bäst. Några minuter in i halvleken fick Sverige en hörna, det blev rörigt i Japans straffområde och en VAR-granskning visade att bollen studsat på en japansk hand.

Filippa Angeldal klev fram och placerade bollen snyggt i målvaktens högra hörn. Sverige kontrollerade matchen men började se trötta ut med 20 minuter kvar. Det började att öppnas luckor i försvaret och japanskorna kom in mer och mer i matchen.

Det blev en spännande slutkvart, Madelen Janogy som nyss kommit in snuddade en japansk spelare i straffområdet och domaren tvekade inte att blåsa utan någon videogranskning. Sverige hade åter straffmarginalerna med sig, bollen gick i ribban och ner, på rätt sida om mållinjen.

Japan skulle ändå få en chans att ta sig in i matchen, efter en frispark som gick ribba-stolpe-ut var Sverige i brygga, det var rörigt i försvaret och Hayashi kunde trycka in reduceringen. Det var fortsatt oskärpa i det svenska försvaret och med en stopptid på 10 minuter gjorde Japan allt de kunde för att komma ikapp.

Men Sverige kunde hålla undan och vinna med 2-1. Svenskorna kontrollerade matchen i 70 minuter, men sen höll oskärpan på att bli kostsam. Trots det gjorde de blågula en riktigt bra match både kollektivt men med många fina individuella prestationer.

På tisdag står Spanien för motståndet, de vann tidigare under morgonen sin match mot Nederländerna där avgörandet kom genom Paralluelo i förlängningen. Trots att Spanien förlorade stort mot Japan i gruppspelet blir det en väldigt tuff match.