Musiken i butikens högtalare ska inte betraktas som skvalmusik, menar SAMI.

Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI) instiftar nytt pris!

Det nya priset har fått namnet “Guldnoten” och tanken är att det ska hylla verksamheter som använt sig av upphovsrättsskyddad musik på ett aktivt, hållbart och uppfinningsrikt sätt. Det uppger SAMI i ett pressmeddelande.

Fram till den 4 februari kan allmänheten nominera verksamheter som gym, restauranger och butiker till SAMI. Vinnaren av det nya priset ska presenteras i slutet av februari.

Inte skvalmusik

– De senaste åren har allt fler verksamheter insett vilken skillnad musiken i en lokal kan göra. Idag är det många företag och organisationer som använder musik på kreativa och strategiska sätt för att öka försäljningen och förhöja upplevelsen för både kunder och personal. Vi vill hylla dem som ligger i framkant för den utvecklingen, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI.

Viktiga intäkter för musikerna

SAMI har idag musikavtal med cirka 36.000 verksamheter som spelar musik i offentlig miljö, varav samtliga har chans att kamma hem Guldnoten. Bland dessa hittar man allt från frisörsalonger och gym till restauranger och matbutiker. Rätt musik i rätt verksamhet kan stärka varumärket, öka försäljningen, och skapa trivsel för både personal och kunder. Med det nya priset Guldnoten vill SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, hylla de verksamheter som använder musik på ett nytänkande och engagerande sätt i sina lokaler. Att dessa näringsidkare har ett musikavtal med SAMI innebär att de betalar upphovsrättslig ersättning till artister och musiker för musiken som spelas i deras lokaler. För SAMI:s närmare 50.000 medlemmar är ersättningarna för spelad musik i offentlig miljö betydelsefull.

Artister hårt drabbade av corona

– Verksamheter som har avtal med oss bidrar i allra högsta grad till ett mer hållbart musiksverige. Ersättningen vi får in är oerhört viktig för våra medlemmar, speciellt när möjligheterna att spela och uppträda live har varit hårt begränsade i snart två års tid, säger Ann Rosenberg.