Foto: Creative Commons.

Supermakten USA och kolonialstaten Israel: två sammansvurna i föraktet mot folkrätten

Arleen Rodríguez Derivet – Reinier Cabrera Duardo (kubansk jurist och expert på politiska relationer), Cubadebate 231103 – La coherencia de IsraelArtikeln, översatt och redigerad av Zoltan Tiroler, är också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

I torsdags röstade FN:s generalförsamling om en ny resolution mot blockaden. Röstsiffrorna skrevs 187 för Kuba och två emot. Ukraina la ner sin röst. Vi sa i förväg att årets omröstning skulle bli lik förra årets. “Med all säkerhet kommer det att bli två nej-röster”, förutspådde Reinier Duardo: USA, naturligtvis, och dess medbrottsling Israel. Så har det varit och så kommer det att bli, så länge som båda regeringarna agerar som medbrottslingar i sina respektive missgärningar.

Under de senaste timmarna har flera länder uttalat sig i frågan. Som kuban vet man vad blockaden är och vad det innebär att utstå den i mer än sex decennier, men att höra fördömande ord om belägringen från läppar som talar andra språk, från företrädare för länder som är geografiskt, politiskt och kulturellt avlägsna, är mycket inspirerande.

Det är vad vi kände när vi till exempel hörde företrädaren för El Salvador förkasta Kubas upptagande på listan över påstådda sponsorer av terrorism med en enkel fras: “det enda vi har fått från Kuba har alltid varit generositet och solidaritet”. Detsamma sades, med andra ord, av företrädarna för alla dem som argumenterade för sin röst mot blockaden i år.

Långt innan det hände visste vi alla att en omröstning liknande, om inte exakt likadan, som den 2022 skulle upprepas. Israel har alltid röstat med Förenta staterna och kommer inte att göra något annat, mindre så i dag än någonsin tidigare, eftersom de har just Förenta staterna att tacka för den straffrihet med vilken de släpper lös sitt krig mot Palestina.

Som vi har sagt i ett tidigare program har flera medier berättat om avslöjandet av hemliga dokument som skulle bevisa en israelisk plan för att driva ut Gazaborna i öknen. För mindre än en månad sedan lade premiärminister Benjamin Netanyahu fram en Mellanösternplan inför FN:s generalförsamling, och han gjorde det genom att visa en karta där Palestina inte fanns med. Israel skulle bli centrum för en “välståndsrutt” till Europa, efter att den sionistiska statens historiska gräl med den del av arabvärlden som omger den hade lösts.

Den israeliske premiärministern hävdar att de har allt att tacka Abraham-avtalen från 2020 för, tack vare först Donald Trumps och nu Joe Bidens goda minne, och han är full av lovord för dem.

För Reinier Duardo är det brutala kriget mot Gaza en del av en välformulerad plan med stöd av USA. Samma USA som hindrar säkerhetsrådet från att agera för att förhindra folkmordet i Gaza.

Israel är verkligen mycket konsekvent i sin röst mot Kuba. Det betalar inte bara för de tjänster USA ger det för dess krig mot Palestina. Varje handling från deras sida bekräftar vad flera experter på Mellanöstern säger: de är USA:s stora hangarfartyg i den regionen av världen. Och ibland vice versa.

Arleen Rodríguez Derivet

Reinier Cabrera Duardo (kubansk jurist och expert på politiska relationer),
Cubadebate 231103 (redigerat ZT)