Alexej Sachnin, talesperson för den socialistiska Vänsterfronten i Ryssland. Den socialistiska vänstern har varit utsatt för förföljelse i både Ryssland och Ukraina.

STOPPA KRIGET! – Uttalande från Левый Фронт, ryska Vänsterfronten

“Stoppa kriget!”
Uttalande från Левый Фронт, ryska Vänsterfronten

Kriget bröt ut idag. Det känns overkligt, men nu har det börjat på riktigt. Krig är kapitalismens oundvikliga följeslagare. Alla kapitalismens kriser leder till krig. Vi visste detta och varnade för det i flera år.

De intrasslade oligarkerna kommer återigen att försöka lösa sina motsättningar på bekostnad av vanliga människors blod. Vi varnade för det, men trodde nog ändå inte själva att vi skulle få uppleva det i en så fräck och fruktansvärd form. Nu har det börjat.

Kriget förbereddes från alla sidor. Den amerikanska imperialismen har stöpt om världsordningen i flera decennier. Det gigantiska militärindustriella komplexet har spridit ut sina vapen på alla kontinenter. Natos omåttliga eftersträvan till hegemoni har tänjts ut till bristningsgränsen och redan resulterat i flera krig runtom i världen.

Kriget förbereddes också av de extremister som kom till makten i Ukraina 2014. De ukrainska oligarkerna förlitade sig på rena fascister, och förde en blodig och diskriminerande politik mot de miljontals rysktalande invånarna i Donbass. Men det gör inte att man kan bortse från huvudfakta: Nu är det Putins Ryssland som har startat kriget.

Krig är det värsta av brott. Det finns ingen ursäkt. Varken Natos och USA:s intriger, eller Kiev-regimens förbrytelser. Ingenting kan motivera den ryska attacken mot Ukraina. Oavsett hur invasionen kommer att sluta, så kommer livet för miljoner vanliga människor på båda sidor fronten att förvärras. Krig, förstörelse, sanktioner, inflation. Allt detta kommer att slå mot fattiga människor och vad som en gång i tiden var ett brodersfolk.

Bara den härskande klassen och dess kamarilla tjänar på ett krig. Och detta kommer att fortsätta så länge vi lever i en värld av oändliga klyftor och ojämlikhet, där vanliga människors röster inte betyder något.

Låt krigets chock bli en väckarklocka för både Rysslands och Ukrainas folk. Så länge vi styrs av galna och makthungriga oligarker, som vuxit upp på att plundra det som en gång var vår gemensamma egendom i ett enat land, så kommer krig vara oundvikligt. Det kommer att fortsätta så länge det rövarkapitalistiska systemet får bestå.

Vägen till fred går genom en radikal omvälvning av maktförhållandena och hela det sociala och ekonomiska systemet. Denna sanning förkunnades en gång av Vladimir Lenin, som Vladimir Putin nu beskyller för att vara en av vårt lands största terrorister. Vi har inte kunnat övertyga våra landsmän om detta med våra flygblad och manifestationer. Men nu kommer vapnen att bevisa det.

Aleksej Sachnin

talesperson för ryska Vänsterfronten, Левый Фронт

Översättning: Per Leander

You May Also Like