Foto: Rolf Waltersson.

Spelbolag profiterar på spelmissbrukare

Jag har skrivit spaltkilometer här i eFOLKET om spelbolagen, kändisar som ställer upp som “ambassadörer”, spelmissbrukare som spelar bort alla sina pengar, även lånade pengar och jag har skrivit om den förödande och förföriska spelreklamen som lockar många ner i spelmissbrukets avgrund.

Nu hörde jag ett inslag på TV-nyheterna om en rättegång vid Uppsala tingsrätt. Den handlade om “Jonas” från Uppsala som helt tappat kontrollen över sitt spelande och blivit spelmissbrukare, något som numera klassas som en sjukdom precis som alkohol- och drogmissbruk.

Under en period av tre år hade “Jonas” spelat bort 4,7 miljoner kronor. När han spelat bort allt lånade han pengar för att kunna fortsätta sitt spelmissbruk.

I snitt spelade han bort 120 000 kronor i månaden under denna treårs-period

Det var okontrollerat spel på dygnets alla timmar alla dagar i veckan på alla sorters spel. Till exempel kunde jag lägga 100 000 kronor på ett spel vid midnatt på fjärde divisionens tennis i Sydamerika, säger “Jonas” till Aftonbladet

Nu hade “Jonas” stämt spelbolaget Betson på närmare 5 miljoner. Han menade att Betson, som säger sig ta ansvar för “kunder” med spelmissbruk, borde insett att det inte stod rätt till.

Men i stället för att begränsa eller stoppa “Jonas” från sitt hejdlösa spelande överöstes han med erbjudanden av olika slag. Eftersom “Jonas” var VIP-medlem hos Betson erbjöds har resor, biljetter till konserter och fotbollsmatcher och olika bonuserbjudanden utifrån hur mycket han spelade.

Med andra ord – Betson gjorde allt de kunde för att uppmuntra “Jonas” att fortsätta med sitt spelmissbruk i stället för att göra något som stoppade eller begränsade hans spelmissbruk.

Nu har domen i detta unika mål fallit. “Jonas” förlorade målet och får inget skadestånd. Tingsrätten gick på Betsons linje att man inte gjort något fel:

“Enligt tingsrättens bedömning har spelaren, som var s.k. VIP-kund hos bolaget, spelat på ett sätt som indikerade att han hade spelproblem. Det har dock inte ansetts tillräckligt för att förklara avtalen om spel ogiltiga”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Rådman i målet, Tomas Åhlén förtydligar:

Spelbolagen – Betson är deras moderbolag – har inte gjort något som kan läggas till grund för ett skadestånd, säger han till SVT.

Företaget Betson vill inte ställa upp för en intervju, men kommenterar domen i ett mejl till SVT:

Det är positivt att rätten håller med oss i vår initiala bedömning av målet som i allt väsentligt rör tiden före omregleringen av den svenska spelmarknaden. Det är, då som nu, alltid viktigt att erbjuda en säker plattform för spel och att säkerställa att kunderna spelar av rätt anledning – i UNDERHÅLLNINGSSYFTE (min kursivering). Detta är något som våra dotterbolag kommer fortsätta lägga mycket tid, resurser och fokus på.”

Min gissning är att domen kommer att överklagas för att prövas i högre instans eftersom detta är första gången ett “spelmissbruk” prövats i domstol.

Omkring 3-4 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 18-84 år har någon form av spelproblem. Problemen är mera vanliga bland män.

Drygt 800 personer behandlades för problem relaterade till spel om pengar inom slutenvård eller specialiserad öppenvård 2021. Drygt tre av fyra var män”.

—Källa Folkhälsomyndigheten.

Tänk att man kan bli VIP-kund hos spelbolagen och få extra förmåner och erbjudanden.

Ungefär som att Systembolaget skulle ha VIP-kunder som erbjuds extra förmåner om man handlat mycket alkohol.

På Systemet får man inte komma in och handla om man är berusad.

Hos spelbolagen hälsas man välkommen, för det är spelmissbrukarna man tjänar mest på.

På tal om att det mest är män som spelar. För några år sedan gjorde spelbolag en riktad satsning för att locka kvinnor att spela mera (se lästips)

Man har till och med gjort satsningar som ska locka barn in i kasinospelets värld (se lästips).

Cynismen har inga gränser i dansen runt guldkalven.

Kan också lägga till att samhällskostnaderna för spelmissbruk uppgår till cirka 9 miljarder om året.

Rolf Waltersson

Lästips:

Spelreklam i Aftonbladet där Sarah Sjöström viker ut sig tillsammans med Måns Zelmerlöw.

You May Also Like