Tommy Nilsson gillar spelreklam

“Gå fram med silkesvantarna eller ta i med hårdhandskarna”

Jag tycker regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi är obegripligt ”tåliga” när det gäller spelbolagen och den förödande spelreklamen.

Vi har haft en situation där utlandsbaserade spelbolag (oftast på Malta) spridit olaglig spelreklam i Sverige. Detta har de kunnat göra år efter år utan påföljd. Vid endast ett par tillfällen har ett par spelbolag dömts till böter av Högsta förvaltningsdomstolen.

Den nya lagen innebär att det som tidigare var olaglig reklam nu är helt laglig reklam under förutsättning att spelbolagen har licens för sin verksamhet.

Under 2018 utgjorde spelbolagens reklam 7.2 procent av den totala reklamen i Sverige. Bara någon månad efter att spelmarknaden avreglerades växte denna andel till 11.7 procent.

Minister Shekarabi är inte nöjd med denna reklam som han tycker är “för omfattande och för aggressiv”, så han ger bolagen en knäpp på näsan och tar dem försiktigt i örat och uppmanar till blygsammare spelreklam.

Men spelreklamen fortsätter växa. “Nu intar den kulturvärlden”, skriver SVT-kultur. Nu ska spelbolagen “vidgar sina vyer” genom att ta fler kända kulturpersonligheter i sin spelreklam för att locka till sig en ny “kundkrets”.

Man vill nå kvinnor och andra grupper som inte är så intresserade av sport, säger Sara Rosengren, professor i marknadsföring.

Tidigare har ju popsnöret och melodifestivalvinnaren Måns Zelmerlöw sålt sig till speljävulen som “ambassadör” för Betsson.

Skådespelaren Mikael Persbrandt tillhör också kändisgänget som gillar spelreklam.

Nu har spelbolagen raggat upp några fler “kulturkändisar” att använda som dragplåster i sin förödande reklam. Det är till exempel Pernilla Wahlgren, Tommy Nilsson, Ewa Fröling, Alex Schulman och Sigge Eklund.

De två sistnämnda har redan hamnat i blåsväder då de blivit anmälda av Konsumentverket för att i sin podcast “Alex och Sigges podcast” gjort spelreklam “som strider mot lagstiftningen”.

I reklaminslaget ger de bilden av att spelande kan vara ett alternativ till arbete. De framhåller också hur “enkelt det är att vinna” bara man litar på sin “magkänsla”.

Att spelreklamen växt över alla breddar är uppenbart för alla som har ögon att se med, öron att höra med och förståndet i behåll.

En Sifo-mätning visar att en klar majoritet av folket vill totalförbjuda spelreklamen. Nästan 9 av 10 tycker att det finns alldeles för mycket spelreklam.

En som vittnar vad det ytterst handlar om är komikern Carl Déman från humorgruppen JLC.

Förutom att ha spelat bort närmare 2 miljoner har han levt med ett spelmissbruk som nästan kostade honom livet.

Jag tittade från balkongen och frågade mig om det var nu jag skulle dö. Jag hade återigen svikit familjen, ljugit och förlorat alla pengar. Ångesten var större än jag kunde hantera, säger 26-årige Carl Déman till Expressen.

Han är kritisk till att kända personer väljer att låna ut sitt goda namn till spelbolagens reklam.

Jag hoppas någonstans att de inte är medvetna om vad det kan leda till. Men om de gör det är det helt sjukt att de väljer att göra den reklamen.

Vad väntar du på Ardalan Shekarabi? En utredning kanske? En utredning som kommer fram till att du borde nypa spelbolagen lite försiktigt i det andra örat också.

Förbjud skiten! Ju förr desto bättre.

Rolf Waltersson

Ps. Utredningen håller på till oktober nästa år. Ds

You May Also Like