Under hösten har Länsbildningsförbundet Sörmland (LBF) arrangerat en poesitävling, öppen för länets alla 291 000 poeter. Två vinnare får nu tusen kronor var och blir dessutom publicerade i en kommande diktsamling.
– Vi vill öppna sörmlänningarnas ögon för den mångsidiga och överallt närvarande poesin, säger Axel Hellby, initativtagare och projektledare för tävlingen.
Tävlingsbidragen bedömdes av en erfaren jury, bestående av Iréne Karlbom Häll från Länsbiblioteket, Peter Björkman, litteraturutvecklare i Strängnäs, samt poeten Marie Norin, Mellösa.
– Det känns bra att kunna erbjuda skrivande människor i länet en möjlighet att bli publicerade och lästa, säger Johan Eriksson, på Widegrens förlag, som ger ut diktsamlingen i januari 2019.
En av vinnardikterna, “Dator”, av signaturen “André”:
Min dator är särmask
Den har mackapärer
Gråsa blev dom
paskilaskandeio
Poesi kan vara den långsamt framvärkta och djupt begrundade texten. Men som vinnaren “André” konstaterar kan dikten också komma spontant:
– Jag tänkte inte, jag bara skrev! säger “André”. Jag satte ihop olika ord, som grå och rosa till “gråsa”, det var något som jag och mina polare hade hittat på några dagar innan. Och så använde jag dataord som “mackapärer”.
Den andra vinnardikten, “Vecka åtta” skrevs av Sirpa Blind, Hälleforsnäs.
Du hittade ljuset
vecka åtta som vanligt
bakom komposten
på en sprucken assiett
Klev in i mörkrummet
med flammande hår
Fixaturchocken
obarmhärtig
Negativen
brännheta
Framkallade
Ofullbordade ambitioners monument
Olagda tak
Osprättade böcker
Oslickade frimärken
Ovårdade idéer
Onackade ungtuppar
Obegagnad spik (horror!)
Outtalad kärlek
Vi nickade igenkännande
åt välbekanta bilder
Sammanslingrade
I ljuset från våra
kolnande kroppar
(Du saknade
mörkrumsutbildning,
var ibland oflexibel
men hade många andra förtjänster)
Dikter, hedersomnämnda bidrag och juryns motiveringar finns att ta del av på projektets webbplats. Där finns även övningar och studiematerial som kostnadsfritt kan användas av alla sörmlänningar med skrivklåda.
Axel Hellby
projektledare
Johan Eriksson
Widegrens förlag
Karina Frölund
Foto