Biltemas 30 meter höga skylt invid E20. Foto: Rolf Waltersson.

Som en fyrbåk i natten

Nu står den där, Biltemas 30 meter höga skylt som ska vägleda, om inte sjöfararna i natten, så i alla fall bilisterna på E20. Redan på långt avstånd reser sig denna enorma skylt över skogsbrynet där den kommer att lysa som en fyrbåk i natten.

När Biltema är på plats vid E20 här i Eskilstuna, slipper vi åka ända till Västerås för att uppleva Paradiset. Att träda in i Biltema, eller IKEA och andra stora köptempel, är som att vallfärda till heliga platser.

Om det är Gud, Satan eller Mammon som regerar kan kvitta, bara man får uppleva saligheten i dessa köptempel nu när vi ska shoppa oss ur alla kriser – de personliga, de nationella och de globala kriserna.

Indien har ju sina heliga kor. Det sägs att här är det bilen som är våran “heliga ko”.

På tal om “heliga kor”. När jag ska överföra mina bilder på Biltemas stora penissymbol från kameran till datorn så det första jag ser på Facebook är bilreklam. Det är BMW som gör reklam för en modell som “kombinerar styrka med mångsidighet…för optimal sportig individualitet”.

Samma floskler som all annan reklam. Men ändå, en tillfällighet som ser ut som en tanke. Just när jag ska skriva om Biltema och bilen som “helig ko” möts jag av just bilreklam i min dator.

Okej, det blev en liten utvikning. Åter till Biltema. Jag vet egentligen inget om Biltema, bara att det är en stor varuhuskedja med butiker runtom i Sverige. Man säljer biltillbehör av allehanda slag, allt från tändstift till växelspaksknoppar av ädelträ. Men Biltema är också “hela familjens varuhus”. Därför säljs också allt, från taggtråd, julgranar och musmattor, till kamouflageställ, svampkorgar samt mullvads- och sorkklämmor.

“Biltema har blivit en vallfärdsplats för alla pryl- och korvälskare”, som Expressen beskriver detta prylmarknadens Mekka.

Grundare och ägare av Biltema är Sten-Åke Lindholm, som började sälja bildelar på postorder redan i början av1960-talet. Verksamheten växte och 1963 öppnade han en liten butik i Linköping med namnet “Handelsbolaget BIL-TEMA”. Det första varuhuset öppnade i Linköping 1983.

Därefter har det växt med en rasande fart, så att det idag finns cirka 140 varuhus i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Och nu ska, som sagt, ett varuhus byggas också i Eskilstuna.

Lönsamheten har varit enorm. Så enorm att Sten-Åke Lindholm 2018 placerades på 31.a plats bland Sveriges rikaste med en förmögenhet på drygt 11 miljarder kronor…

Enligt bokslutet för 2016 omsatte Biltema 10,5 miljarder kronor och gjorde en vinst före skatt på 2,1 miljarder kronor. Alltså en vinstmarginal på 20 procent

Som jämförelse kan nämnas konkurrenterna Clas Ohlson som hade en vinstmarginal på 6-8 procent och Jula som hade 9 procent.

Redan från början var Sten-Åke Lindholm känd för sina “hårda nypor”. Han ville ha full kontroll på allt personligen gjorde, vilket skapar en “besvärlig” arbetsmiljö. De anställda övervakades.

Det har varit många konflikter med facket och ständiga byten av VD:ar.

Han vill hålla full koll på andra, men gillar inte att själv bli granskad:

“Lindholm har inte pratat med journalister på många år. Han flyttade till Lausanne i Schweiz 1999 och året därpå slutade han som VD för Biltema. Han fortsätter dock att styra koncernen, men nu bakom kulisserna…Nu förbereder han att lämna över ägandet till sitt enda barnbarn Louise Wennberg, 27 – Biltemas blivande drottning”, skriver “Lindholm och Biltema. De 15 familjerna” i en artikel 2019-04-17.

Att han är bosatt i Schweiz är något som skattemyndigheten inte är helt övertygad om.

“Uppdrag granskning avslöjar: Biltemas grundare misstänks för penningtvätt i Albanien”.

Det blev stora rubriker när Uppdrag granskning, SVT, i april 2019 visade att elva transaktioner på sammanlagt 55 miljoner kronor skickats från Lindholms konto i Schweiz till två nystartade konton i Albaniens största bank.

Pengarna har gått till två nystartade konton som ägs av två familjemedlemmar till en högt uppsatt chef i Biltemas ledning i Sverige.

Det finns ett brev som förklarar att pengarna gått till “en anställd som bidragit till att Lindholms affärsverksamhet vuxit”, säger den albanske åklagaren Erjon Shehaj som beslutat att frysa pengarna tills man vet varifrån de kommit.

Biltemas marknadschef Johan Gerdevåg tillbakavisar anklagelserna om penningtvätt.

“Det handlar om en privat gåva från Lindholm och det har ingenting med Biltema att göra”, skriver Gerdevåg i ett mejl till Uppdrag granskning.

Som vanligt när det gäller den här typen av verksamheter är det svårt att genomskåda ägarförhållandena. Så här skriver Expressen:

Biltema har enligt tidningen Corren (Östgöta Correspondenten. Min anmärkning) tidigare haft ett upplägg med en ägarstiftelse och bolag i skatteparadiset Curacao i Nederländska Antillerna (som ligger i Karibien. Min anmärkning).

Biltema Holding BV i Holland, där större delen av Biltemas verksamhet finns samlat, äger verksamheten i Sverige, Danmark, Norge och Finland, samt Biltemas fastigheter.

Biltema Holding BV i Holland ägs i sin tur av det Hongkong-baserade bolaget Birgma Holding Ltd.

De riktigt stora vinsterna uppstår i Biltema Holdings dotterbolag i Schweiz, Birgma International AG.

“Bolaget köper in alla Biltemas produkter och varor och säljer dessa vidare, med ett prispålägg, till de hundratals Biltemavaruhusen”, skriver Expressen.

För att göra det ännu mer intrikat. I slutet av 1980-talet köptes aktierna i Biltema upp av “skalbolagskungen” Seth Roland Arnér. En tid senare köptes aktierna tillbaka. Seth Roland Arnér var tidigare kollega med IKEA-grundaren Ingvar Kamprad.

“Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är”

Men det får bli en annan historia.

Jag misstänker att köerna kommer att ringla långa när Biltema öppnar här i Eskilstuna om något år. Men jag undra hur många som vet vem de göder när de köper sina växelspaksknoppar av valnöt.

Rolf Waltersson