Soldater som gör Hitler-hälsning och ropar “Sieg heil”

“De två soldaterna som anmälts till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för att bland annat ha gjort Hitler-hälsningar har självmant sagt upp sig”, skriver P4 Uppland 2 augusti 2021.

“Det innebär att ärendet i praktiken är avslutat för Försvarsmakten”, säger översten och förbandschefen för Luftstridsskolan i Uppsala Robert Nylén till P4 Uppland.

Se eFOLKET 1 augusti: “Soldater gjorde Hitler-hälsning – kan sparkas”.

Jag hade förväntat mig att det skulle bli någon form av rättsligt efterspel. Inte minst med tanke på att det var uniformsklädda soldater i tjänst som ett par gånger gjorde Hitler-hälsning och ropade “Sieg heil” inför övriga soldater vid Luftstridsskolan.

Vad säger lagen?

“Hitlerhälsningen är inte uttryckligen förbjuden i Sverige, men kan enligt rättspraxis medföra åtal som ett led i brottet hets mot folkgrupp.

I många länder i Europa är det olagligt att göra Hitlerhälsning offentligt. Denna hälsning är olaglig i många länder som var ockuperade av Nazityskland och kan ge upp till 6 månaders fängelse. I Tyskland, Österrike, Nederländerna och Tjeckien är det brottsligt”.

Källa: Wikipedia.

Det här är inte första gången svensk militär gör Hitler-hälsning. Det här kan man läsa i Nyheter24 4 maj 2013 under rubriken: “Berusad militär gjorde Hitlerhälsning: Brustit i sitt omdöme”:

Ett befäl vid regementet P4 i Skövde har varnats efter att han upprepade gånger gjort Hitlerhälsningar.

Händelsen inträffade under en team building-dag vid regementet. När befälet skulle kliva av en buss vände han sig mot sina kamrater och sa “Tack för i kväll, siel heil”. Samtidigt gjorde han en Hitlerhälsning. När han sedan hade klivit ur bussen, och bussdörrarna stängt, ska befälet återigen ha gjort en Hitlerhälsning. Det skriver Försvarsmakten i sitt beslut om disciplinpåföljd…

Befälet ska vid händelsen varit kraftigt berusad.

– Regementschefen såg mycket allvarligt på händelsen. Det är ett helt oacceptabelt beteende, säger Anne-Lie Sjögren, informationschef vid Skaraborgs regemente, till Nyheter24.

Efter händelsen gjorde regementet en utredning och talade med befälet. Bland annat fick befälet be om ursäkt för sitt beteeende.

– Han fick följa med till bussbolaget och be om ursäkt, säger Sjögren.

Försvarsmakten slår nu fast att befälet har “allvarligt brustit i sitt omdöme” och har givit honom en varning för sitt agerande.

Vilken tur för dessa två soldater vid Luftstridsskolan i Uppsala och för befälet vid P4 i Skövde att det var i Sverige de gjorde sina Hitler-hälsningar och ropade Sieg heil. De blev inte ens åtalade för hets mot folkgrupp.

Hade det varit i Tyskland, Österrike, Nederländerna eller Tjeckien hade de fått skaka galler i upp till 6 månader.

PS. “Elev gjorde nazihälsning i klassrum – frias av hovrätten”, är rubriken från SVT Nyheter 30 juni 2018:

“En 18-årig man i Trosa dömdes i tingsrätten för hets mot folkgrupp efter att ha gjort nazihälsning i klassrummet. Men nu frikänner hovrätten honom från anklagelserna.

Trots att en sådan handling kan klassas som hets mot folkgrupp väljer hovrätten nu att fria mannen.

Anledningen är att domstolen anser att det inte fanns tillräckligt många personer i klassrummet vid tillfället.

För att handlingen ska vara straffbar måste den ses av fler än bara ett fåtal personen enligt domen”.

Elev frias för nazihälsning – “inte läst om nazismen”, är rubriken på en artikel i SvD 2015-05-24.

“En 16-årig pojke frias från hets mot folkgrupp efter att ha gjort en Hitlerhälsning och ropat ‘sieg heil’. Tingsrätten godtar hans förklaring att han inte läst om andra världskriget och därför inte visste vad gesten betyder”.

I en artikel i Expressen 7 augusti 2017 med rubriken: “Turisterna kan får tre års fängelse för Hitlerhälsning”:

Det var två kinesiska turister som tog foton på sig själva när de gjorde Hitler-hälsningar i Berlin. Nu riskerar de dryga böter – eller tre års fängelse.

I samma artikel i Expressen kan man läsa om flera fall i Tyskland där det utdömts böter eller fängelse för samma brott.

Rolf Waltersson

You May Also Like