Striden mot marknadshyror har nu gått så långt att Stefan Löfven kastat in handduken efter förlusten i misstroendeomröstningen. Nu väntar talmansrundor. Om det misslyckas blir det extraval inom 3 månader.
I debatten höjs röster om att Vänsterpartiet ser spöken på ljusa dan. Det finns inget färdigt förslag om “fri hyressättning i nyproduktionen”.
Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin skriver dag efter dag att det inte finns något förslag att ta ställning till och att Nooshi Dadgostar sprider lögner och bara är ute för att skrämma upp folk.
Idag, 29 juni, upprepar sig Lena Melin för femtielfte gången: “Nooshi Dadgostar hotade tidigare med att försöka fälla regeringen för ett förslag som ännu inte fanns, och fortfarande inte finns”.
Justitieminister Morgan Johansson (S) hävdar också att det inte finns något färdigt förslag att ta ställning till.
Eskilstuna-Kurirens ledare (oberoende liberal) skriver 21 juni: “något sådant förslag finns inte”.
På sätt och vis har de rätt – men ändå fel. Det finns inget färdigt förslag att ta ställning till.
Det som finns är punkt 44 i januariavtalet:
“Reformera hyresmodellen. Fri hyressättning i nyproduktionen införs…”
Därefter tillsatte regeringen en utredning som skall komma med förslag på hur en ny lagstiftning om fri hyressättning kan se ut.
Utredningen är klar. Under rubriken: “Fri hyressättning i nyproduktionen”, står det på förstasidan:
“Betänkande av utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion”.
Det är en nätt liten lunta på 465 sidor plus bilagor.
Därefter, i vanlig ordning, ska detta betänkande ut på remiss för att hämta in synpunkter från alla håll och kanter.
Efter remissrundan kan det tänkas att man gör smärre justeringar. Men alla begriper att det handlar om att införa “Fri hyressättning i nyproduktionen”, som blir ett första steg till marknadshyror över hela linjen.
Enligt tidsplanen ska ett nytt lagförslag ligga på riksdagens bord någon gång i början av 2022, för att snabbt klubbas igenom och börja gälla från 1 juli 2022 – alltså bara några månader före nästa ordinarie riksdagsval.
Att vänta tills det färdiga förslaget ligger på riksdagens bord, innebär att “loppet är kört”. Många tycker det är fel att driva den här frågan till sin spets nu genom att framkalla en regeringskris när det “bara är ett år till nästa val”.
Hur “ansvarsfullt” skulle det då vara att driva fram en regeringskris när det bara är kanske mindre än ett halvår till ordinarie val?
I praktiken skulle då ett eventuellt extraval genomföras någon eller ett par månader före det ordinarie valet. Något som verkligen skulle uppfattas som rena cirkusen.
Här gällde det att “mota Olle i grind”.
Alla vet att det är skarpt läge – att det finns långt framskridna krav på införande av marknadshyra/ “fri hyressättning i nyproduktionen”. Alla vet – även de som nu säger “det finns inget förslag att ta ställning till”.
Ska man vara paragrafryttare finns ännu inget färdigt förslag på riksdagens bord att ta ställning till.
Ungefär som man lite skämtsamt fick lära sig i lumpen:
“När karta och terräng inte stämmer är det kartan som gäller”.
På tal om Don Quijote, “Riddaren av den sorgliga skepnaden” som av många uppfattas som en tragisk figur som slogs mot väderkvarnar:
Den tragikomiske riddaren Don Quijote är en av litteraturhistoriens mest älskade karaktärer. Det är lätt att skratta åt honom när han slåss med sina väderkvarnar. Men Don Quijote lär oss att vi ska vara idémänniskor och att man kan slåss även för en till synes förlorad sak, som rättvisa och medmänsklighet. Det menar den svenske socialisten Ture Nerman i denna analys av Cervantes klassiska roman. Artikeln bygger på en föreläsning som Nerman höll 1936. Det var en tid då fascistiska krafter var på frammarsch i Europa och allt verkade hopplöst. Något som vi tyvärr återigen upplever idag.
Ingressen till en artikel i Internationalen som handlar om Ture Nermans föreläsning om Don Quijote i Sandviken 19/10 1936.
Artikelns rubrik: “Don Quijote ger hopp i en hopplös tid”.
PS. När de som avfärdar frågan om “fri hyressättning i nyproduktionen” som en bagatell, att det inte alls handlar om marknadshyror, och kritiserar Vänsterpartiet för att fara med överdrifter och osanningar, undviker man medvetet (?) att nämna Hyresgästföreningen, som ju står för samma kritik som Vänsterpartiet.
För socialdemokraterna är detta en känslig fråga. Man vill inte hamna i konflikt med Hyresgästföreningen som ju anses som en del av “rörelsen”. Men det är just detta man gjort – man har hamnat i konflikt med Hyresgästföreningen genom att gå C och L tillmötes genom punkt 44 i januariavtalet.
Rolf Waltersson