– Undersökningen ger oss en sammanfattande nulägesbild, och vi fortsätter att hålla ett stort fokus på arbetet med både trygghetsfrågorna och det brottsförebyggande arbetet, säger Marie Svensson (S), ordförande i trygghetsbredningen på Eskilstuna Kommun…

Så upplever Eskilstunaborna tryggheten i sin stad

Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning utgör ett viktigt underlag för utveckling av trygghetsarbetet i Eskilstuna Kommun. Nu är årets undersökning klar. Den nationella trygghetsundersökningen (NTU) genomförs som namnet indikerar över hela landet. Den innehåller frågor om utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rättsväsendet och brottsutsattas kontakter med rättsväsendet.

Tillsammans med Eskilstuna Kommuns egen färska lägesbildsrapport utgör NTU en bra grund för reflektion och lärande att ha med sig när arbetet kring brottslighet och otrygghet fortsätter framåt, såväl strategiskt som operativt.

– Det är positivt att det är fler som känner en minskad otrygghet och att det är fler medborgare i Eskilstuna som känner sig trygga. Undersökningen ger oss en sammanfattande nulägesbild, och vi fortsätter att hålla ett stort fokus på arbetet med både trygghetsfrågorna och det brottsförebyggande arbetet, säger Marie Svensson (S), ordförande i trygghetsbredningen på Eskilstuna Kommun.

Marie Svensson

Otrygghet är en högst individuell upplevelse som påverkas av en rad olika faktorer. Det innebär att avsaknad av brottslighet inte nödvändigtvis leder till en ökad trygghet, eller att otrygghet är en direkt effekt av brottslighet. Det är viktigt att ha förståelse för när man läser och tolkar trygghetsundersökningar.

Gymnastikgatan, Eskilstuna…

Eskilstunabornas upplevelse

Ett antal frågor i undersökningen berör huruvida oro för brott påverkar vardagslivet. När det gäller otrygghet för att vistas utomhus sent på kvällen i det egna bostadsområdet syns en minskande trend sedan 2020, och den trenden håller i sig även i år. Eskilstuna ligger i nivå med jämförelsekommunerna Norrköping, Västerås och Borlänge. Det är fler kvinnor än män som uttrycker oro för detta, men jämfört med förra året minskar även skillnaden emellan könen. Liknande minskning i könsskillnader går också att se när det gäller om man avstått aktiviteter på grund av oro att utsättas för brott. Oron ökar bland männen och sjunker bland kvinnorna, vilket gör att i årets undersökning skiljer det bara en procentenhet mellan könen. Det kan jämföras med 2020, då det skiljde åtta procentenheter. Något färre än 2023 har valt en annan väg eller ett annat färdsätt på grund av oro att utsättas för brott. Även här ligger Eskilstuna i nivå med jämförelsekommunerna.

Vålds- och sexualbrott

Tittar man på olika brottstyper och oron att utsättas för dem, exempelvis misshandel eller personrån, sticker Eskilstuna inte ut jämfört med landet i stort eller jämförelsekommunerna. Det gäller även för oron över att utsättas för sexuella angrepp eller våldtäkt. Däremot är könsskillnaden väldigt stor här; 12 procentenheter fler kvinnor än män uttrycker oro för det.

Slutligen visar undersökningen att antalet personer som upplever problem i stor utsträckning med öppen narkotikahandel i det egna bostadsområdet är högre i Eskilstuna än i jämförelsekommunerna och i hela Sverige. Denna siffra har även ökat från 2023, från sju till nio procentenheter.

Skymning över Fristadstorget i Eskilstuna…

Läs också:

Forskarna vill göra tågstationerna tryggare

Så tycker Eskilstunaborna att Centrum ska utvecklas i framtiden

You May Also Like